OŠTRO NE!

SLIJEDI LI EUROPI NOVA INVAZIJA S ISTOKA? Europski parlament izglasao suspenziju pristupnih pregovora s Turskom, sada svi strahuju što sprema Erdogan

 REUTERS

Europski parlament u četvrtak je izglasao privremeno zamrzavanje pristupnih pregovora o članstvu Turske u Europskoj Uniji zbog turske reakcije i čistke koju vlast provodi nakon propalog udara u toj zemlji srpnju ove godine.

Odluka je izglasana velikom većinom, ali nije obavezujuća. Zastupnici su zatražili od Europske Komisije i 28 vlada država članica da pokrenu privremeno zamrzavanje pristupnih pregovora s Turskom.

Za zamrzavanje pregovora glasalo je 479 zastupnika, 37 je bilo protiv, a 107 je bilo suzdržano.

Podsjetimo, turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je još jučer da odluka Europskog parlamenta o prekidu pristupnih pregovora s Turskom 'u našim očima ništa ne vrijedi' te je ponovno optužio Europu da staje na stranu terorističkih organizacija.

- Jasno smo davali do znanja, a to činimo ponovno, da njegujemo europske vrijednosti više od nekih članica EU-a, ali nismo vidjeli nikakvu konkretnu pomoć naših prijatelja sa Zapada...Nisu ispunili nijedno obećanje - rekao je Erdogan na konferenciji Organizacije za islamsku suradnju (OIC) u Istanbulu.

- Sutra će se sastati Europski parlament i glasati o pristupnim pregovorima s Turskom. Kakav god bio rezultat, to glasovanje u našim očima ne vrijedi ništa - istaknuo je.

EU je u ožujku obećala ubrzati pristupne pregovore Ankare u zamjenu za njenu pomoć u migrantskoj krizi, odnosno sprječavanju migranata da krenu prema obalama Europe.

Erdogan optužuje EU da ne razumije težinu stanja u Turskoj i najavio je da bi iduće godine pregovore s Unijom mogao staviti na referendum.

Austrija i Luksemburg predvode pozive na obustavu pregovora s Turskom, dok Njemačka, Francuska i većina drugih država za sada podržavaju njihov nastavak i boje se u pitanje dovesti tursku suradnju u migrantskoj krizi.

Svi, međutim, ističu da će pregovori biti prekinuti ako Turska ponovno uvede smrtnu kaznu.

Turska je započela pregovore još u listopadu 2005., ali nije daleko odmakla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:36