DRUGI KRUG, DRUGI MANDAT

SLOVENIJA IZABRALA PREDSJEDNIKA Borut Pahor pobijedio s manjom prednošću nego što se očekivalo

 REUTERS

Susjedna Slovenija izabrala je u nedjelju četvrtog predsjednika od samostalnosti. Dosad je samo Milan Kučan uspio odraditi dva mandata, a sada je to ostvario i 54-godišnji Borut Pahor, koji je u drugom krugu dobio oko 53 posto glasova, a njegov protukandidat Marjan Šarec oko 47 posto. U Sloveniji tako ništa novo. Pahor je pobijedio s manjom prednošću nego što se očekivalo, ali ipak dovoljno za još jedan mandat.

Iako se ne može podičiti velikom popularnošću, a pogotovo ne karizmom kakvu su imali njegovi prethodnici Milan Kučan i Janez Drnovšek, većina Slovenaca ipak nije imala ništa protiv toga da ih Pahor u sljedećih pet godina predstavlja u svijetu.

Maneken

Iako se očekivalo da će dobiti već u prvom krugu, nedostajalo mu je cijelih dvadeset tisuća glasova pa se sa 15 godina mlađim Marjanom Šarecom, načelnikom grada Kamnika, morao pripetavati za još jedan predsjednički mandat.

Borutu Pahoru konstanta njegove "manekenske", pomirljive politike ide na ruku pa ga smatraju jamcem stabilnosti u zemlji čija je ekonomska situacija jako dobra, a u političkom svijetu nema potresa kakve, recimo, doživljavaju svi njezini susjedi, u prvom redu Hrvatska.

Primjerice, on je jedan od rijetkih slovenskih političara koji poziva na smirivanje strasti u odnosu s Hrvatskom, u vezi s arbitražom, a u predizbornoj kampanji bio je izložen napadima oporbe i konkurencije jer je "popustio" s blokadom pregovora Hrvatske s EU, upravo zbog Pirana. Najveći adut Pahorovu suparniku Marjanu Šarecu bila je priča da iza njega stoji Milan Kučan, i dalje veliki autoritet, neka vrsta Nestora slovenske politike.

Libling

Dosta je energije u kampanji Šarec, inače glumac i komičar koji se nedavno bacio u politiku, trošio upravo na uvjeravanje javnosti i dokazivanje da on nije "libling" nedodirljivog "kuma" slovenske političke scene.

Zanimljivo da je Pahor najavio prvo predsjedničko putovanje u Bruxelles, a Šarec je rekao da bi on, u slučaju pobjede, ipak prvo u Zagreb, ali zasad samo kao turist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:22