DRŽAVA SE TRESE

ŠOKANTAN SKANDAL VLASTI Tajne podatke dali tvrtkama u Češkoj i Srbiji, otkrili identitete zaštićenih svjedoka, vojnih pilota, specijalaca...

 
Švedski premijer Stefan Lofven, pripadnik specijalnih postrojbi na amfibijskoj vježbi, pilot ratnog zrakoplovstva u avionu JAS-39 Gripen, posada švedske inačice tenka Leopard 2
 REUTERS / CC

Švedska vlada odgovorna je za najveće curenje osobnih podataka svojih građana u povijesti, nakon što su odlučili unajmiti strane privatne tvrtke za vođenje baze podataka o motornim vozilima, javlja Gizmodo.

Propust je posebno zabrinjavajuć jer su ugroženi podaci brojnih zaštićenih građana, od svjedoka čiji su identiteti skriveni do pripadnika elitnih vojnih postrojbi.

U rujnu 2015., švedska agencija za motorna vozila (STA) potpisala je ugovor s češkom podružnicom IBM-a i srpskom podružnicom NCR-a, kojima su predali na upravljanje bazu podataka svih korisnika motornih vozila. Svi podaci, pa čak i oni koji su na sebi imali oznaku tajnosti, postali su lako dostupni stranim državljanima koji nisu prošli sigurnosne provjere.

Među tajnim podacima bili su imena, fotografije i adrese osoba koje traži policija, svih vojnih pilota i pripadnika elitnih vojnih postrojbi, imena i adrese svih osoba u programu zaštite svjedoka, ali i modeli i stanje svih vojnih vozila, kao i tehničke specifikacije svih cesta i mostova - informacije koje su državna tajna jer otkrivaju koje se ceste mogu koristiti kao sletne piste, te koji mostovi mogu prevesti vojna vozila i tenkove.

Radi se o nevjerojatnom ugrožavanju sigurnosti države, no STA je počinila još nekoliko nevjerojatnih grešaka nakon potpisivanja ugovora s Česima i Srbima.

U prijelaznom periodu, svi osjetljivi podaci bili su dostupni informatičarima agencije, koji su redom dobili otkaze jer su njihov posao dobile privatne tvrtke. Svi nezadovoljni radnici mogli su napraviti osobne kopije svih podataka. A potom se dogodila još gora pogreška.

U ožujku ove godine, javno dostupni podaci trebali su biti proslijeđeni marketing agencijama koje plaćaju pretplatu državi za pristup bazi podataka o vozilima. No, greškom su im proslijedili i sve zaštićene podatke.

Kada je STA shvatila svoju pogrešku, uspjeli su je pogoršati u pokušaju da je poprave: poslali su nezaštićeni, nešifrirani e-mail u kojem su naveli sve tajne i osjetljive podatke te ljubazno zamolili marketing agencije da ih izbrišu iz svojih baza.

Direktorica STA Maria Ågren podnijela je ostavku u siječnju, a prošlog je mjeseca kažnjena s preračunato 54.000 kuna zbog neopreznog upravljanja tajnim podacima.

(L-R) Supreme Commander of the Armed Forces Micael Byden, Director General of the Swedish security police Anders Thornberg, Sweden's Prime Minister Stefan Lofven and Director General of the Swedish Transport Agency Jonas Bjelfvenstam hold a news conference following a huge leak of confidential information after an IT outsourcing agreement made by the the Swedish Transport Agency in Stockholm, Sweden July 24, 2017. TT News Agency/Stina Stjernkvist/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. SWEDEN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SWEDEN. - RTX3COYL
REUTERS
Vrhovni zapovjednik švedskih oružanih snaga Micael Byden, načelnik policije Anders Thornberg, premijer Stefan Lofven i novi čelnik STA Jonas Bjelfvenstam na konferenciji za medije u ponedjeljak

Premijer Stefan Löfven jučer je izjavio kako je znao za cijeli slučaj od siječnja, da se provodi analiza unutarnjih pravilnika agencije, te da još uvijek ima puno povjerenje u sve svoje ministre. Oporbene stranke najavile su mogućnost glasanja o nepovjerenju Vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 16:12