RIJEČI NA IZLAZU IZ VATIKANA

ŠOKANTNA IZJAVA UTJECAJNOG DUŽNOSNIKA NAKON POTRESA PRIJE NEKOLIKO DANA 'To je Božja kazna jer Italija nije bila uz Izrael u UNESCO-u!'

Vatikan je osudio stav UNESCO-a da je Jeruzalem arapski i traži punu primjenu posebnog statusa
 Reuters

Potres koji je Italiju pogodio u srijedu bio je “božanska kazna Italiji što se uzdržala od glasanja u Unescu o jeruzalemskome Starom Gradu koje je, po sudu Izraela i židovskih zajednica u u svijetu, nijekalo tisućljetne veze Izraela sa židovstvom!”.

Tu je ocjenu - kako tvrdi izraelski portal Ynet - ispalio Ayoob Kara (61), izraelski zamjenik ministra za regionalnu suradnju, član Likuda, desničarske stranke premijera Benjamina Netanyahua i, dulcis in fundo, etnički Druz, dakle pripadnik muslimanske zajednice koja svoja vjerovanja derivira iz šijitskog ismailitskog islama, ali obuhvaća i elemente judaizma, kršćanstva i hinduizma (Druzi su podržali osnivanje Izraela, pa je samo još njima dopušteno novačenje u izraelsku inače religijski “čistu” židovsku vojsku). Kara je bio bojnik, demobiliziran je pošto mu je utvrđen PTSP, pa je sada zastupnik u Knesetu i doministar. Podržava izraelsko naseljavanje ostataka Palestine, bio je žestoki oponent izraelskog napuštanja Gaze.

Treslo se pod njim

Kara je ocjenu iznio napuštajući Vatikan. Objasnio je svoju nelagodu dok im se tlo treslo pod nogama u Apostolskoj palači, ali je bio uvjeren da će ih Bog zaštititi ondje, jer je Sveta Stolica osudila Unescovu ocjenu da je Stari Grad arapski (to je stav i UN, jer je tako bio podijeljen Jeruzalem primirjem 1948, a izraelsku aneksiju Jeruzalema nakon rata 1967 svjetska organizacija nije prihvatila; Sveta Stolica očekuje primjenu rezolucije Sigurnosnog vijeća iz 1948 o posebnom statusu Jeruzalema).Stav talijanske delegacije osudio je i premijer Matteo Renzi, zahtijevajući da Italija opozove svoj glas. Renzijev stav su pozdravili i židovska zajednica u Italiji i izraelski premijer Netanyahu.

Posjet predsjednika

Karina izjava, uoči posjeta talijanskog predsjednika Sergia Mattarelle Izraelu i Palestini, izazvala je reakcije talijanskih političara. Vladina većina poziva Netanyahua da smijeni Karu, koga je predsjednik Vanjskopolitičkog povjerenstva Zastupničkog doma Fabrizio Cicchitto nazvao fanatikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 15:19