93% RATNIH GODINA

ŠOKANTNO: AMERIKA NE ZNA ŠTO JE TO MIR Od 239 godina postojanja, SAD su provele čak 222 godine u ratu

Niti jedan predsjednik SAD-a nije bio mirnodopski predsjednik, svaki od 44 dosadašnja predsjednika barem je dio svoje vladavine proveo kao ratni predsjednik
 CC

ZAGREB - Sjedinjene Američke Države su, od svojeg osnutka do danas, provele većinu vremena u ratu protiv nekoga. Od 1776. do 2015. - u 239 godina postojanja - SAD su bile u ratu čak 222 godine. Ukupno je samo 17 godina američke povijesti prošlo bez većih ratova.

Niti jedan predsjednik SAD-a nije bio mirnodopski predsjednik, svaki od 44 dosadašnja predsjednika barem je dio svoje vladavine proveo kao ratni predsjednik.

Od 1776. do danas nije prošla niti jedna cijela dekada da Amerika nije bila u ratu. Štoviše, najduže što je SAD bila u miru bile su izolacijske godine za vrijeme velike depresije, između 1935. i 1940.

Ova činjenica možda i objašnjava zašto je SAD kontinuirano država s najvećim vojnim proračunom na svijetu. Godišnje potroši čak 1.747 milijardi dolara - 4,3 bilijuna kuna - na svoje vojne snage. Taj je iznos jednak onom koji zajedno potroše ostalih devet na listi deset država koje najviše troše na proračun za obranu.

SAD je također i ponosni vlasnik pola svjetske flote nosača zrakoplova, s time da je i svaki od njenih 10 nosača s nuklearnim reaktorima dvostruko veći od najvećeg nosača bilo koje druge države.

Više od dva stoljeća rata

Ako odaberete bilo koju nasumičnu godinu između 1776. i danas, šanse su 93% da je Amerika te godine bila u ratu.

Od svojeg osnutka, SAD je ratovala za nezavisnost protiv Velike Britanije i protiv lokalnih domorodaca. Potom sa Francuskom i Španjolskom, pa s Berberima. Ratovala je i s piratima na Antilima, sve u prvih 50 godina svojeg postojanja.

Potom je uslijedila serija ratova s domorotcima, dugi rat protiv Meksika, građanski rat, serija invazija Meksika između 1880. i 1896., pa španjolsko-američki rat, rat na Filipinima, serija ‘Banana ratova’ na Karibima, koji su trajali do 1934. godine, a ne smijemo zaboraviti ni američko sudjelovanje u prvom svjetskom ratu.

Potom je uslijedio najduži period mira u američkoj povijesti, šest godina bez rata između 1935. i 1940., nakon čega se SAD uključio u drugi svjetski rat.

Nakon 1945. počinje hladni rat, a SAD okupiraju Filipine, pa Južnu Koreju, pa počinje korejski rat, pa rat u Gvatemali, pa vijetnamski rat, koji je završio 1975., nakon čega je SAD imala tri godine mira. Potom je CIA vodila neizravni rat u Afganistanu, od 1979. godine, Zaljevu Sidre, sukob u Libanonu, sukobi u Nikaragvi, sukob u Perzijskom zaljevu, okupacija Paname, prvi zaljevski rat 1990., pa sukob u Iraku, pa bombardiranje Bosne i Hercegovine, sve do 1997. godine koja je protekla mirno.

Već 1998. počinje bombardiranje Iraka i raketiranje Afganistana i Sudana, 1999. SAD sudjeluje u ratu na Kosovu, a 2000. je bila zadnja godina američkog mira do danas.

Od tada je počeo rat protiv terorizma u Afganistanu, Jemenu, Iraku, Pakistanu, Somaliji, koji se 2012. proširio i na Siriju. Prošle godine na listu dolazi i građanski rat u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 19:57