IDEJA

SPOR DUG 303 GODINE Španjolci iznijeli plan kojim bi se nakon više od tri stoljeća dočepali Gibraltara

 REUTERS

Španjolski veleposlanik u Ujedinjenim narodima Roman Oyarzun ponudio je u utorak Velikoj Britaniji zajedničko upravljanje nad Gibraltarom, britanskim poluotokom na jugu Španjolske, nad čijim se suverenitetom dvije zemlje spore 303 godine.

Španjolska je izašla s prijedlogom nakon što je u lipnju na britanskom referendumu 96 posto stanovnika Gibraltara glasovalo za ostanak u Europskoj uniji dok je Velika Britanija u cjelini izglasala izlazak iz bloka 28 zemalja.

“Stalni predstavnik Španjolske u UN-u podsjetio je kako Španjolska godinu za godinom ukazuje na kolonijalnu situaciju Gibraltara i ilegalnu okupaciju tjesnaca koji povezuje ostatak poluotoka”, navelo je španjolsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju objavljenom u srijedu na svojoj internetskoj stranici.

“Španjolski predstavnik ponudio je rješenje koje bi se sastojalo od dogovora s Ujedinjenim Kraljevstvom oko uspostave režima sa zajedničkim suverenitetom nad Gibraltrarom. To bi omogućilo Gibraltaru ostanak u EU, a njegovim stanovnicima očuvanje sadašnjih uvjeta, bez da itko ikome išta nameće”, navodi se u priopćenju.

Velika Britanija upravlja vanjskom i obrambenom politikom teritorija s 30.000 stanovnika te kontrolira njegovu granicu. Oko 10.000 stanovnika državljani su EU od čega je 7.000 španjolskih radnika koji svaki dan prelaze mali granični prijelaz pješke ili automobilima iz okolnih španjolskih mjesta.

Podno visoke stijene udaljene 20 kilometara od Afrike, od kuda se može kontrolirati ulaz u Sredozemno more, iskrcali su se 1704. godine anglo-nizozemski vojnici tijekom Rata za španjolsko naslijeđe koji su vodile dvije moćne europske obitelji Bourbon i Habsburg. Mirom u Utrechtu 1713. Gibraltar je pripao Velikoj Britaniji.

“Španjolska, podsjetio je njen predstavnik, nikada neće odustati od svog pravednog zahtjeva kako bi došlo do konačnog rješenja pitanja Gibraltara u skladu s rezolucijom Opće skupštine UN-a”, navodi se u priopćenju. “No, to ne sprečava suradnju s Ujedinjenim Kraljevstvom oko postizanja sporazuma koji bi bio koristan Španjolskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Gibraltaru i području Gibraltara”.

London je od tog teritorija napravio poreznu oazu pa kompanije, posebno financijski ulagači, otvaraju ondje sjedišta izbjegavajući plaćanje poreza u matičnim zemljama. Na Gibraltaru ne postoji PDV niti porez na dobit.

Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia Margallo zatražio je prošli tjedan od ministara ostalih zemalja EU podršku u izdvajanju Gibraltara iz pregovora s Londonom oko napuštanju Europske unije i gradnje novog bilateralnog odnosa.

Prije nekoliko dana je glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova potvrdio da je Margallo tražio sastanak sa Borisom Johnsonom, britanskim ministrom vanjskih poslova koji je funkciju preuzeo nakon “Brexita”, pišu španjolske novine El Mundo.

“Odgovor ministra vanjskih poslova dao je do znanja kako se pozicija Ujedinjenog Kraljevstva oko suvereniteta nad Gibraltarom nije promijenila”, rekao je glasnogovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:34