ESKALACIJA NAPETOSTI

SPREMA SE NOVI VELIKI RAT: SIRIJA PROTIV MOĆNOG AMERIČKOG SAVEZNIKA 'Još jednom ispalite te rakete i uništit ćemo vas bez trunke oklijevanja!'

 REUTERS

Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman u nedjelju je zaprijetio kako će uništiti sirijsku protuzračnu obranu nakon što su ispalili rakete zemlja-zrak na izraelske zrakoplove koji su bombardirali ciljeve u Siriji, piše AFP.

“Idući put kada Sirijci budu koristili protuzračnu obranu protiv naših zrakoplova, uništit ćemo ih bez trunke oklijevanja” rekao je Lieberman.

Izraelski avioni bombardirali su nekoliko meta u Siriji u petak, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi kako su gađali oružje koje je išlo prema Hezbolahu u Libanonu.

Sirijska vojska tvrdi kako su izraelski vojnici gađali položaje blizu Palmire, koju je sirijska vojska oslobodila od džihadista prošli mjesec. Također, Sirijci tvrde kako su jedan zrakoplov oborili, a jedan oštetili, no Izraelci to negiraju.

Oni kažu kako je 'ispaljeno nekoliko protuzračnih projektila, no niti jedan nije pogodio svoj cilj' te kako je jedan projektil presrela izraelska proturaketna obrana. Taj 'incident' ujedno je i najveći sukob Sirije i Izraela u posljednjih šest godina, otkako je počeo građanski rat u Siriji.

U travnju prošle godine, izraelski premijer Benjamin Netanyahu po prvi put je priznao kako je Izrael napao konvoje koji navodno prevoze oružje Hezbolahu. Izrael i Sirija su, formalno, još uvijek u ratu, još od 1967. kada je Izrael pokrenuo Šestodnevni rat i Siriji oteo Golansku visoravan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:59