NEZGODA NA PUTOVANJU

SRAMOTA NAJMODERNIJEG AMERIČKOG RAZARAČA Četiri i pol milijarde dolara vrijedni USS Zumwalt pokvario se tijekom plovidbe Panamskim kanalom!

 U.S. Navy

Prije nekoliko tjedana pisali smo o jedinom ruskom nosaču zrakoplova Admiralu Kuznjecovu koji je dignuo na noge pola Europe tijekom svoje plovidbe prema Siriji gdje sudjeluje u ruskom bombardiranju Alepa. Zbog nimalo spektakularnog izgleda i golemih količina dima koji je izlazio iz njegovih motora, Kuznjecov je postao predmet ismijavanja britanskih i drugih medija, a svi smo pohrlili podsjetiti kako veliki brod, izgrađen još za sovjetskih vremena, putuje s vlastitim tegljačem u slučaju da se pokvari tijekom plovidbe.

No, takva je nezgoda na kraju zadesila najmoderniji američki razarač USS Zumwalt. Naime, ovaj 4.4 milijarde dolara vrijedni brod u ponedjeljak se pokvario usred plovidbe panamskim kanalom zbog čega ga je tegljač morao odvući prema luci Rodman u Panami, piše Guardian.

Glasnogovornik američke Treće flote Ryan Perry nije otvoreno potvrdio da je došlo do problema na brodu koji je iz Mainea na istočnoj obali SAD-a plovio prema San Diegu na zapadnoj obali.

- Raspored broda ostat će fleksibilan kako bi se omogućila testiranja i evaluacije broda koje će osigurati njegov put prema novoj matičnoj luci u San Diegu - rekao je Perry.

Da je došlo do kvara objavio je USNI News, bilten Američkog pomorskog instituta, uz napomenu da je riječ o kvaru na pogonu broda. Štoviše, posada je navodno vidjela i da voda ulazi u prostor u blizini električnih motora broda. No, zaključak USNI Newsa je da se ipak radi samo o kozmetičkim kvarovima.

USS Zumwalt dovršen je prije nekoliko u rujnu ove godine, dug je 183 metra, a krasi ga futuristički izgled zbog kojeg je na radaru vidljiv tek kao manja brodica. Tehnološki je najnapredniji brod ikad izgrađen za američku mornaricu, a ponosi se i novim sustavom za ispaljivanje projektila čiji je domet veći od 100 kilometara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 12:12