IZLAZNOST MANJA OD 50 POSTO

SRAMOTAN PORAZ VIKTORA ORBANA Propao referendum o migrantima, čelnik Mađarske najavio izmjene Ustava kako bi postao valjan

Gotovo svi Mađari koji su u nedjelju izašli na referendum odbili su migrantske kvote EU-a, ali izlaznost je bila daleko ispod potrebnih 50 posto kako bi rezultati bili valjani.

Na referendum je izašlo oko 40 posto od 8.26 milijuna Mađara s pravom glasa, a prema prvim rezultatima njih 98.3 posto koji su glasovali bili su protiv kvota.

To znači da je 3.249 milijuna Mađara odbilo migrantske kvote EU, dok je 2004. godine na referendumu oko pristupanja Mađarske EU "za" glasovalo njih 3.056 milijuna.

"Trinaest godina nakon što je velika većina Mađara glasala na referendumu da se Mađarska priključi EU-u, danas su se Mađari ponovno očitovali o europskom pitanju", rekao je Orban na konferenciji za novinare.

"Postigli smo izniman rezultat, jer smo nadmašili rezultat referenduma o priključenju".

Orban je rekao da će podnijeti ustavni amandman kako bi ozakonio rezultate referenduma, premda on nije valjan jer je odziv glasača bio ispod minimalnog praga od 50 posto, te kako će čelnici EU-a morati uzeti u obzir rezultate glasovanja.

Točno 98,2 posto Mađara koji su izašli na nedjeljni referendum odbacilo je migrantske kvote Europske unije, ali je odziv birača bio ispod potrebnih 50 posto te referendum neće biti valjan!

Zastupnik vladajuće stranke Fidesz Gergely Gulyas rekao je da će odziv birača biti oko 45 posto, na temelju podataka izlaznih anketa, a poslije je njegove riječi potvrdilo i izborno povjerenstvo.

Mađari su na referendumu odgovarali na pitanje žele li dopustiti da Europska unija odlučuje o naseljavanju nemađarskih građana u tu zemlju bez odobrenja mađarskog parlamenta, dok se vlada premijera Viktora Orbana protivi obvezujućim kvotama za raspodjelu izbjeglica osmišljenim kako bi se olakšao teret južnim članicama EU-a.

Viktor Orban, očekivano, nije htio priznati ovaj teški poraz. Odmah nakon rezultata Orban je organizirao bizarnu press konferenciju na kojoj nije bilo - novinara. Očito premijer nije htio odgovarati na neugodna pitanja, pa se odlučio na monolog pred TV kamerama.

- Postigli smo nevjerojatan rezultat. Prošlo je 13 godina od kada su Mađari izglasali ulazak u Europsku Uniju, a danas su se isti ti Mađari potrudili da se njihov glas čuje u rješavanju ovakve važne stvari - rekao je Orban i poslao poruku Parlamentu:

- Ovim putem preporučujem našem parlamentu da potvrdi narodnu volju iskazanu na referendumu! EU nam ne može određivati tko će živjeti s nama.

Kampanja i sam referendum Mađare su koštali oko 40 milijuna dolara, piše Foreign Policy, a u njoj se na sve načine u narodu izazvala antimuslimanska histerija.

Kampanja “Jeste li znali?” fokusirala se na billboarde koji su nicali kraj mađarskih cesta. Na jednome stoji: “Jeste li znali? Bruxelles planira naseliti cijeli jedan grad ilegalnih imigranata u Mađarsku!” To je točno ako grad može činiti 1300 stanovnika, koliko je Bruxelles predvidio za Mađarsku u sklopu kvota. Na drugom panou građane se pita jesu li znali da je među napadačima na Pariz bilo izbjeglica.

Referendum je najvažniji zbog Orbana. Osim što odvlači pozornost s unutarnjih problema, mađarsko izjašnjavanje o izbjegličkim kvotama, postavljeno tako da je gotovo nemoguće da građani ne odgovore “ne”, jača Orbanov imidž političara koji se suprotstavlja Angeli Merkel i brani europsku kršćansku kulturu od invazije prijetećeg islama, piše u analizi Foreign Policyja. Ulozi su veliki. Predsjednik Jobbika, Gabor Vona, pozvao je Viktora Orbana na ostavku u slučaju da Mađari kažu “da”. Ova stranka prva je zatražila referendum, a kada ga je Orban počeo provoditi u djelo, tada se distancirala, nezadovoljna što joj je Orban oduzeo svjetla reflektora.

“Ako Mađari glasaju za, Orban treba dati ostavku. Referendum je glupost, a dovodi nas u opasnost u slučaju glasa za povjerenje EU”, istaknuo je Vona, iako je njegova stranka ipak pozvala Mađare da zaokruže ne.

Lijeve oporbene stranke pozvali su birače da se suzdrže od glasanja. “To je jedini način da se pokaže što je zapravo ovaj besmisleni referendum”, poručili su. Birači su proteklih tjedana živjeli usred neke vrste rata plakatima. Stranka Dvorepog psa vodila je parodijsku protukampanju. “Jeste li znali? Milijun Mađara želi u Europu.”“Jeste li znali? Prosječni Mađar u životu vidi više NLO-a nego imigranata.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:36