TERORISTIČKI NAPAD NA PARIZ

STING MINUTOM ŠUTNJE PONOVNO OTVORIO BATACLAN U dvorani su bili preživjeli, obitelji žrtava... mnogi nisu mogli suspregnuti suze

 REUTERS

PARIZ - Minutom šutnje u spomen žrtava džihadističkog napada 13. studenoga 2015., počeo je u subotu britanski pjevač Sting koncert kojim je ponovno otvorena pariška dvorana Bataclan.

"Večeras moramo pomiriti dvije zadaće: sjetiti se onih koji su izgubili život u napadu i proslaviti život i glazbu na ovom povijesnom mjestu", gdje je na koncertu ubijeno 90 posjetitelja, rekao je prije toga Sting na francuskom.

Nakon minute šutnje slijedile su pjesme "Fragile" i "Message in a Bottle" koje su slušatelji popratili gromoglasnim pljeskom. Pjevača je na pozornici pratio francusko-libanonski trubač Ibrahim Maalouf.

U dvorani s gotovo 1500 mjesta bili su oni koji su preživjeli napad, obitelji žrtava, predstavnici vlasti i ganuti gledatelji. Neki su plakali.

People arrive at the Bataclan concert hall in Paris, France, November 12, 2016, where rock star Sting will perform a special reopening concert one year after the deadly Paris attacks. REUTERS/Christian Hartmann
REUTERS

Sav prihod od koncerta koji će trajati oko sat vremena, namijenjen je dvjema udrugama žrtava. Snimku koncerta prikazat će više televizijskih kuća na svim kontinentima.

Bivši frontmen skupine Police prvi je glazbenik koji je nastupio na obnovljenoj sceni Bataclan nakon terorističkih napada koje su džihadisti izveli u vrijeme koncerta američke rock skupine Eagles od Death Metal.

U nedjelju su predviđene službene komemoracije za žrtve uz otkrivanje ploča na svim mjestima gdje su bili izvedeni napadi.

Džihadisti naoružani kalašnjikovima i eksplozivnim pojasima izveli su napade na stadionu Stade de France blizu Pariza, u Bataclanu te na terasama obližnjih barova i restorana usmrtivši ukupno 130 osoba u najgorim atentatima počinjenima u Francuskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:34