SRBIJA U GRČU

ŠTO STOJI IZA SVE ZAPALJIVIJE RETORIKE SRPSKOG DRŽAVNOG VRHA Vučić svjesno stvara izvanredno stanje iz samo jednog razloga

Gotovo nitko u Beogradu ne spominje da svaki dan normalno vozi vlak od Kraljeva do Mitrovice
 CROPIX

"Nije nam do rata, ali poslat ćemo i vojsku ako bude trebalo da bismo zaštitili Srbe od potencijalnog ubijanja. Ako budu ubijali Srbe, poslat ćemo vojsku, svi ćemo ići. I ja, nije mi prvi put", izjavio je predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić, nakon neuspjelog pokušaja Srbije da iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu pošalje vlak oblijepljen srpskim zastavama i natpisom "Kosovo je Srbija".

Nikolić je aludirao na svoje sudjelovanje u ratu u Hrvatskoj: kao dobrovoljac je 5. prosinca 1991. došao u Antin i tamo, kako je rekao, ostao do kraja siječnja 1992. godine.

Mir na sjeveru

Samo zahvaljujući mudrosti Beograda izbjegnut je sukob i sačuvan mir na sjeveru Kosova, kaže srpski premijer Aleksandar Vučić. Tijekom vikenda su sazvana tijela za nacionalnu sigurnost i koordinaciju tajnih službi, uz atmosferu na rubu izvanrednog stanja. Vučić je javnosti obećao da će o svemu izvijestiti lidere Rusije i Kine te američkog potpredsjednika Joea Bidena. U Davosu bi se trebao sastati i s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

I pucnjava

U desetak izjava Aleksandar Vučić je varirao poruku: spremni smo pucati. "Onaj tko pomisli intervenirati protiv Srba i ubijati Srbe, ima moju predsjedničku molbu da to ne čini. I neka vrlo dobro razumiju što sam poručio. Moja je molba da ne ubijaju Srbe jer ćemo morati zaštititi svoj narod", rekao je Vučić.

Srbija je u subotu, "prvi put nakon 18 godina", poslala vlak za Kosovsku Mitrovicu, oblijepljen srpskim zastavama i s natpisom "Kosovo je Srbija" na dvadesetak jezika. Beograd je to predstavio kao "promotivnu vožnju" i medijski napumpao, no Priština tvrdi da nisu dobili potrebne dozvole. Kosovske su vlasti zabranile vlaku dolazak i poslale specijalce na granicu. "Dao sam nalog da se vlak zaustavi kako bi se sačuvali životi građana i spriječio sukob širih razmjera", kaže Vučić.

Sjever Kosova je povezan sa Srbijom redovnom željezničkom linijom, a putnički vlak Kraljevo - Sjeverna Mitrovica u nedjelju je normalno vozio, prenijela je Al Jazeera. "Zaista mi djeluje kao jedna vrsta provokacije nepotrebno slanje vlaka na kojemu je na dvadesetak jezika ispisano 'Kosovo je Srbija'", izjavio je za Radio Slobodnu Europu analitičar Bojan Stojanović, a i mainstream dnevni list Blic objavio je jučer na drugoj stranici da to nije bila najbolja ideja. "Nije ni moment ni način da tako dekoriran vlak krene iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu.

Vlak za Kosovo treba izgledati obično kao i svi drugi vlakovi. Kao što su obični i autobusi koji već godinama voze na ovoj relaciji bez ikakvih problema", rekao je za Blic analitičar Aleksandar Popov. "Prst u oko", naslov je teksta u internetskom izdanju. "Tko je smislio da na Kosovo pošalje vlak po kojem je ispisano da je Kosovo Srbija? Premijer sigurno nije... Tako pametan čovjek bi sigurno predvidio da slogan 'Kosovo je Srbija' neće proći na Kosovu", napisala je Nadežda Milenković na kritičkom portalu Peščanik. Aleksandar Vučić blago se ogradio, rekao je da iza svega stoji Marko Đurić, mladi šef Kancelarije vlade Srbije za odnose s Kosovom. Đurić je tjedan dana ranije javnosti predstavio taj vlak, proizveden u Rusiji, a Vučić kaže da je tek tada vidio kako izgleda.

Dva desetljeća

"SAD poštuje pravo Kosova da brine o svojoj granici. Politika SAD-a u posljednja dva desetljeća prema regiji je bila konzistentna, bez obzira na to tko je bio u Bijeloj kući. Nemamo nikakve indikacije da će se promijeniti", izjavili su iz ambasade SAD-a u Prištini. U travnju Srbiju čekaju predsjednički izbori, a još se ne zna hoće li biti i izvanredni parlamentarni. Nikolić bi se opet kandidirao, ali neće proći bez podrške Vučića. Vučić ne zna bi li podržao Nikolića ili se sam kandidirao. Od 2012. otkako je na vlasti, Vučić vodi politiku stalnog "proizvođenja" izvanrednog stanja. Strah je ovdje već jednom poslužio za osvajanje i održavanje na vlasti, početkom devedesetih, podsjetio je Dejan Ilić.

Srbi će na Kosovo samo kao turisti

"Nema potrebe za zabrinutošću zbog političke igre vlakovima i avionima, Srbi će na Kosovo moći ući samo kao turisti i nikada više kao gospodari teritorija", odgovorio je albanski premijer Edi Rama na Facebooku na pitanje građana.

Kosovo je nakon proglašenja nezavisnosti uspjelo kao nezavisna država, poručio je, dok Srbija i dalje pati od košmara prošlosti koji će se nastaviti dok ne prizna Kosovo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:13