IMA LI OPASNOSTI?

Stručnjaci za Jutarnji: Kakve je kemikalije proizvodila slovenska tvornica u kojoj se dogodila eksplozija?

Znanstvenici dr. Zvonimir Katančić i dr. Marin Kovačić pojasnili su nam što je melamin
 Mitja Ofak/Općina Kočevje; Utrip Vaše Občine, 24ur.com

Jutrošnja eksplozija u kemijskoj tvornici MELAMIN u slovenskom Kočevju, koja je oko 30 km udaljena od hrvatske granice, izazvala je zabrinutost naših građana pogotovo što ima ozlijeđenih i nestalih osoba. Znanstvenici dr. Zvonimir Katančić i dr. Marin Kovačić, docenti na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu za Jutarnji list pojasnili su što je melamin i kakve se tvari koriste u njegovoj proizvodnji.

- Melamin je organska tvar koja se sastoji od ugljika, vodika i dušika pri čemu 67 posto mase otpada na dušik. Danas se većinom industrijski dobiva iz uree pri čemu su nusprodukti reakcije dobivanja ugljikov dioksid i amonijak. Glavna upotreba melamina je u industriji namještaja gdje se, uz dodatak formaldehida, dobivaju melaminske smole koje se koriste u proizvodnji laminatnih podova i obloga. Također je vrlo efikasan usporivač gorenja pa se u tu namjenu koristi u plastici, bojama i tekstilu – rekao nam je dr. Zvonimir Katančić.

Njegov kolega Marin Kovačić rekao je kako je toksičnost melamina relativno niska, otprilike na razini kuhinjske soli, ali neki njegovi derivati mogu biti znatno toksičniji.

- U proizvodnji melanima, njegovih derivata i melaminskih smola zaista se koriste i mogu nastati razni vrlo toksični spojevi, ali kako ne možemo niti pretpostaviti gdje je točno došlo do nezgode, ne bi htjeli spekulirati koji su se sve spojevi mogli osloboditi i koje su neposredne opasnosti. Ono što se može vidjeti iz fotografija i snimki je crni dim nad tvornicom koji ukazuje na prisutnost aromatskih spojeva koji izgaraju. To mogu biti otapala koja se koriste u proizvodnji, ali i ambalažni i građevinski izolacijski materijal (npr. stiropor). Obzirom na razmjere smatramo da nema opasnosti za hrvatsko stanovništvo – rekao je dr. Marin Kovačić.

I ravnateljstvo civiline zaštite poručilo je da za građane Republike Hrvatske ne postoji opasnost od posljedica eksplozije koja se dogodila u Sloveniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 17:12