SUTRA PRESUDA

SUTRA SE IZRIČE PRESUDA RATKU MLADIĆU Krvnik Srebrenice optužen je za genocid nad više od 7000 Bošnjaka, ubojstvo, zločine protiv čovječnosti...

 
Memorijalni centar u Potočarima pokraj Srebrenice, Ratko Mladić snimljen 1995. i obitelji žrtava genocida u Srebrenici tijekom komemoracije 2014. godine
 Dado Ruvić / Stringer / Reuters

Nakon saslušanja više od 300 svjedoka i pregledanja oko 10.000 dokaza, Haški tribunal izreći će sutra. 22. studenog, presudu ratnom zapovjedniku Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću.

Mladić je optužen za genocid nad oko 7.000 Bošnjaka iz Srebrenice, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u šest općina imao razmjere genocida, teroriziranje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskom paljbom i uzimanje za taoce “plavih kaciga” Ujedinjenih nacija (UN), piše Radoša Milutinović za detektor.ba.

Originalni tekst možete u cijelosti pročitati na portalu Detektor.ba, a mi ćemo iznijeti glavne crte.

Prema tužiteljima zločini su vršeni u okviru četiri udružena zločinačka pothvata “u cilju stvaranja srpske države na velikim dijelovima teritorija BiH” sa što manje Bošnjaka i Hrvata. Mladić ih je “vojnom silom realizirao”, a bivši predsjednik RS Radovan Karadžić politički predvodio.

Dvije točke optužnice Mladića terete za genocid, a pet za zločine protiv čovječnosti, progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije i prisilno premještanje. U dodatnih pet točaka, Mladić je optužen i za ubojstvo, teror, napade na civile i uzimanje talaca, kao i kršenje zakona i običaja rata.

Tužitelji su u završnoj riječi u prosincu 2016. godine zatražili da Tribunal izrekne Mladiću doživotnu kaznu zato što je u svim tim zločinima presudna bila “njegova ruka”, odnosno “zločinačka namjera da se Bošnjaci i Hrvati uklone s teritorija na koju su Srbi polagali pravo”.

Obrana je negirala zločinačko udruženje tvrdeći da je rat izazvala težnja Stranke demokratske akcije (SDA) ka “unitarnoj islamskoj BiH s muslimanskom dominacijom”, od koje su se Srbi branili. Prema odvjetniku obrane Branku Lukiću, Mladić je svoj narod branio “u skladu sa zakonom” od neprijatelja zadojenog “islamskim fanatizmom”.

Krivnju za brojne zločine obrana je pripisivala policiji, lokalnim vlastima i civilima, sugerirajući odgovornost Radovana Karadžića ili paravojnih snaga koje Mladić nije kontrolirao. Zahtijevajući da Mladić bude oslobođen krivice, obrana je tvrdila da su Sarajevo, Srebrenica i druga mjesta, kao “branjeni gradovi”, bili legitimna vojna meta.

Former Bosnian Serb army commander Ratko Mladic attends his trial at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) at The Hague May 16, 2012. Mladic, 70, appeared on Wednesday for his genocide trial looking confident, flashing a thumbs-up and clapping his hands as he entered the courtroom. REUTERS/Toussaint Kluiters/Pool (NETHERLANDS - Tags: POLITICS CRIME LAW) - GM1E85G184R01
Toussaint Kluiters/Pool / REUTERS
Ratko Mladić pred Haškim tribunalom 2012.

Mladićeve riječi korištene kao dokaz

Prema optužnici, Mladić je svjesno prihvatio da progonom i zločinima, koji su kulminirali srebreničkim genocidom, “iskleše granice nove srpske države”. Već 1993. Mladić je, po dokumentima, naložio da se muslimanske snage moraju istjerati iz istočne Bosne “zajedno sa stanovništvom”, a naredne godine je, kao “ključni zadatak”, naveo “protjerivanje Muslimana iz ‘srebreničkog džepa’”, ističući da je “njegova briga da Muslimani potpuno nestanu”.

- U Podrinju smo Turke pomlatili - čule su se u sudnici Mladićeve riječi s televizijskog snimka.

Tužitelji su naveli da je Mladić je 1995. proveo “Direktivu 7” da u Srebrenici “stvori nepodnošljive uvjete potpune nesigurnosti, bez nade u daljnji opstanak i život stanovništva”. Kao dokaz Mladićeve “genocidne namjere”, prikazana je njegova izjava na dan pada Srebrenice da je “došlo vrijeme da se poslije bune protiv dahija Turcima osvetimo”.

Lightning is seen during a storm under the Memorial Center in Potocari the night before a mass burial, near Srebrenica July 10, 2012. The bodies of 520 recently identified victims of the Srebrenica massacre will be buried on July 11, the anniversary of the massacre when Bosnian Serb forces commanded by Ratko Mladic slaughtered 8,000 Muslim men and boys and buried them in mass graves, in Europe's worst massacre since World War Two. REUTERS/Dado Ruvic (BOSNIA - Tags: POLITICS CONFLICT ANNIVERSARY ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY) - GM1E87B0COG01
Dado Ruvić / REUTERS
Memorijalni centar u Potočarima pokraj Srebrenice

- Nedugo zatim, oko 7.000 muškaraca i dječaka, od kojih su neki imali 12 godina, ubijeno je, stanovništvo je raseljeno… Srebrenica je nestala - kazao je tužitelj Alan Tieger u završnoj riječi.

U sudnici je prikazan i snimak strijeljanja šestorice srebreničkih mladića koje su, u srpnju 1995. godine, kod Trnova počinili pripadnici postrojbe “Škorpioni”. Obrana je tvrdila da Mladić “nikada nije naredio nijedan zločin” i da nije imao “genocidnu namjeru”, jer ne postoji njegovo pisano naređenje da se pobiju Bošnjaci.

Prema tužiteljstvu, Mladićeva vojska počinila je 1992. godine ne samo progon, nego i genocid nad nesrbima u još šest općina: Prijedoru, Ključu, Sanskom Mostu, Foči, Vlasenici i Kotor Varoši. VRS je tada “brutalnom silom” protjerala desetine tisuća Bošnjaka i Hrvata i ubila na stotine civila u općinama. Mnoge je nezakonito zatvorila u logore poput Omarske, Keraterma i Trnopolja, gdje su zlostavljani i ubijani.

A Bosnian Muslim woman cries near the coffin of a relative, one of the 175 coffins of newly identified victims from the 1995 Srebrenica massacre, in Potocari Memorial Center, near Srebrenica, July 11, 2014. Family members, foreign dignitaries and guests are expected to attend a ceremony in Srebrenica on Friday marking the 19th anniversary of the massacre in which Bosnian Serb forces commanded by military commander Ratko Mladic killed up to 8,000 Muslim men and boys. The remains of the 175 identified victims will be buried at a memorial cemetery during the ceremony, their bodies found in some 60 mass graves around the town. REUTERS/Dado Ruvic (BOSNIA AND HERZEGOVINA - Tags: POLITICS CONFLICT ANNIVERSARY TPX IMAGES OF THE DAY OBITUARY) - GM1EA7B1CSK01
Dado Ruvić / REUTERS
Obitelji žrtava genocida u Srebrenici tijekom komemoracije 2014. godine

Nestanak Bošnjaka kao dokaz genocida

Dokaz za etničko čišćenje, vojni vještak Optužbe Ewan Brown pronašao je u Mladićevoj bilješci da je prije rata u Ključu bilo 17.000 Bošnjaka, a u ljeto 1992. samo 2.000. U Bratuncu su, u isto vrijeme, ostala samo dvojica Bošnjaka.

Po ekspertima Optužbe, tijekom samo jednog tjedna u Prijedoru je “ubijeno 1.500 ljudi”, a njihova tijela pokopana su u masovnoj grobnici u rudniku Tomašica. Iz Tomašice je, s drugim žrtvama, ekshumirano “oko 200 tijela ubijenih u Keratermu”.

Kao dokaz da je Mladić artiljerijom terorizirao civile u Sarajevu, tužitelji su istakli njegovo naređenje da se, krajem svibnja 1992. godine, otvori vatra na četvrti u kojima “nema mnogo Srba”.

- Da im pamet razvučemo njihovu, da ne mogu da spavaju - čuo se na snimku Mladić. U sudnici su se čule i Mladićeve riječi: “Kad god dođem u Sarajevo, ja nekog ubijem usput.

Dužnosnik UN-a David Harland posvjedočio je da su Karadžić i Mladić granatiranje Sarajeva koristili kao “slavinu terora koju su otvarali ili zatvarali” u skladu sa svojim potrebama.

Bosnian Serb army commander General Ratko Mladic gestures during talks with press near the eastern Bosnian enclave of Zepa, some 80 kms (50 miles) east of Sarajevo, July 26. The Bosnian Serbs, who have taken the enclave, allowed United Nations peacekeepers to transport women, children and the wounded from Zepa to Moslem-controlled territory. - PBEAHUNCQEX
Reuters
Ratko Mladić, snimljen 26. srpnja 1995.

Dokazi i teorije zavjere o Sarajevu

Mladićevi svjedoci, većinom oficiri, ali i balističarka Zorica Subotić, krivicu za stradale civile pripisivali su Armiji BiH, tvrdeći da se VRS samo branila vatrom po vojnim ciljevima. Prema riječima odvjetnika obrane Ivetića, Sarajevo je bilo “legitimna meta zato što je Armija BiH smjestila svoje kapacitete među civile i koristila ih kao živi štit”.

Dvije eksplozije na tržnici Markale, u kojima je, u zimu 1994. i ljeto 1995, ubijeno više od 100 civila, bile su predmet oštrog sporenja. Vještak tužiteljstva Richard Higgs tvrdio je da su granate doletjele sa srpske strane, a balističarka obrane Subotić da je na tržnici detoniran podmetnuti eksploziv. Sarajevski policajac Emil Turkušić to je nazvao “groznom špekulacijom”.

Suđenje Mladiću trajalo je od svibnja 2012. do prosinca 2016. godine. Tijekom 530 radnih dana saslušano je 169 svjedoka Optužbe i 208 svjedoka obrane. U spis su uvedene i pisane izjave još 214 svjedoka. Prihvaćeno je 9.914 dokaznih predmeta. Haški tribunal je Mladića prvi put optužio 25. srpnja 1995, a optužnica je više puta mijenjana.

Mladić je uhapšen 2011. godine nakon što se godinama skrivao u Srbiji, uz javnu pa prešutnu potporu vojske i srbijanskih organa vlasti. Presudu će mu izreći Vijeće predsjedavajućeg Alphonsa Orieja u kojem su još suci Bakone Moloto iz Južne Afrike i Christoph Flugge iz Njemačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:56