RASTE STRAH OD RATA

TENZIJE NA ISTOKU RASTU, PUTIN POSTROJAVA VOJSKU Objavljene snimke koje navodno prikazuju razmještanje ruskih vojnih snaga na granici sa Sj. Korejom

 Screenshot/YouTube / REUTERS/Alexander Nemenov

Tenzije na Dalekom istoku u posljednje su vrijeme eskalirale nakon što je Sjeverna Koreja izvršila, doduše neuspješno, lansiranje balističke rakete srednjeg dometa KN-15 i nakon što se digla uzbuna oko američkog nosač zrakoplova USS Carl Vinson koji je, ispostavilo se, plovio prema Indijskom oceanu a ne korejskom poluotoku. Pjongjang je upozorio Washington da ne pokušavaju nikakve provokativne akcije u toj regiji jer su, kažu, ‘spremni uzvratiti nuklearnim napadom’, a SAD je uzvratio jednako prijetećom retorikom. Potpredsjednik SAD-a Michael Pence kazao je da je ‘era strateškog strpljenja’ s tom zemljom završena.

Situacija bi se mogla dodatno zahuktati jer je Vladimir Putin navodno poslao vojsku na granicu Rusije i Sjeverne Koreje, a sve zbog straha da SAD priprema napad na Kim Jong-una. Ruski se predsjednik boji da bi moglo doći do masovnog egzodusa izbjeglica iz Sjeverne Koreje ako Donald Trump naredi vojnu akciju protiv Pjongjanga.

Vijest o Putinovom potezu objavljena je nekoliko dana nakon što se saznalo da je Kina poslala 150.000 vojnika na granicu koji bi trebali poslužiti kao štit u slučaju da doista dođe do vala izbjeglica iz Sjeverne Koreje ako izbije rat, od čega strahuje Peking.

U četvrtak ujutro objavljena je snimka koja prikazuje razmještavanje ruskih vojnih snaga i vojne opreme duž 17 kilometara granice sa Sjevernom Korejom, točnije jedan od tri vlaka punih vojne opreme. Drugi video navodno prikazuje vojni helikopter koji se kreće prema sjevernokorejskoj granici i manevrira na nepristupačnom terenu.

Britanski mediji pišu da raste zabrinutost da bi se Rusija mogla suočiti s humanitarnom krizom ako dođe do egzodusa iz Sjeverne Koreje. Osim toga, Putina su upozorili da u slučaju američkog napada na Kim Jong-unova nuklearna postrojenja, kontaminacija vrlo brzo može stići i u Rusiju.

‘Vlakovi puni vojne opreme kreću se prema regiji Primorski preko grada Habarovska i primjetilo ih je lokalno stanovništvo’, izvijestila je stranica primemedia.ru povezujući to s razvojem sjevernokorejske krize.

‘U regiji Primorski posljednjih je tjedan dana primjećeno kretanje vojne opreme različitim prijevoznim sredstvima. Mnogi to povezuju sa stanjem na korejskom poluotoku. Ovaj video pokazuje artiljerijski sustav koji služi ili kao podrška vojsci u napadima ili za obranu od agresora’, rekao je vojni veteran Stanislav Sinitsyn i dodao: ‘Razmještaj vojne opreme znači da naša vlast prati situaciju i poduzima potrebne mjere. Ako se situacija pogorša, vojne snage svih susjednih zemalja bit će spremne i mi nismo iznimka. Ovo nije prvi puta da je Sjeverna Koreja prekinula mir u regiji i zato ova situacija zaslužuje pažnju.’

Aleksandar Gordejev, glasnogovornik ruske istočne vojne oblasti, odbio je otkriti točan razlog za razvrstavanje trupa i opreme, no rekao je da su nedavno završene vježbe u Transbajkalskoj regiji u Sibiru. Međutim, lokalni izvori to povezuju s korejskom krizom, a pomorska luka Vladivostok, gdje se nalaze jake ruske vojne snage, nalazi se manje od 150 kilometara od Sj. Koreje.

Stručnjak i znanstvenik pri Centru za korejske studije u Moskvi, Konstantin Asmolov, rekao je: ‘Napadne li SAD raketama sjevernokorejska nuklearna postrojenja, radioaktivni oblak doći će do Vladivostoka za samo dva sata’, te upozorio da će se u slučaju izbijanja rata ‘gladni tražitelji azila samo sliti u Rusiju’.

Zamjenik ministra vanjskih poslova u Moskvi, Sergej Rjabkov, nedavno je rekao: ‘Nažalost, moramo priznati da je rizik od ozbiljnog konflikta u ovoj regiji značajno narastao.’ Pozvao je na ‘demonstraciju odgovornosti’ sa svih uključenih strana kako bi se izbjegla eskalacija sukoba.

Punggye-ri, mjesto na kojem se odvijaju nuklearna testiranja u Sjevernoj Koreji, smješteno je u planinskom dijelu, a vlasti kažu da su izveli već pet uspješnih nuklearnih testiranja - 2006., 2009., 2013. te dvaput 2016. Međutim, pitanje koje muči sve strane je koliko je napredan njihov nuklearni program. Pjongjang tvrdi da su uspjeli minimizirati nuklearne bojne glave za upotrebu na raketama, no stručnjaci u to sumnjaju zbog nedostatka dokaza. S druge strane posljednjih su mjeseci ispalili niz balističkih projektila unatoč UN-ovim sankcijama.

U svjetlu sukoba američki su stručnjaci analizirali satelitske snimke od nedjelje iz Sjeverne Koreje i primijetili ‘neobičnu aktivnost’ upravo na mjestu nuklearnih pokusa. Kako piše BBC, prema svemu sudeći, radilo se o ljudima koji igraju odbojku. Lokacija se promatra zbog prijetnje šestim nuklearnim testom, no ovdje se čini se radi o nečem sasvim drugom. Stručnjaci smatraju da su ili pripreme u stanju mirovanja ili se radi o diverziji. ‘Bez obzira na sve, Punggye-ri će biti spreman na šesto testiranje kad primi naredbu iz Pjongjanga’, objavili su izvješću. Satelitske fotografije možete pogledati na ovom linku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:19