POTPUNI KOLAPS?

TERORISTIČKI NAPAD U BRUXELLESU TROSTRUKI JE UDARAC EUROPI 'Nije samo ugrožena sigurnost, ugrožena je sama opstojnost EU'

 Reuters

Strašna eksplozija zatresla je u utorak ujutro još jedan veliki europski grad, gradovima u Belgiji odjekuju vojničke čizme, a granice te zemlje, kao i Nizozemske i Francuske zatvorene su u nadi da će vlasti zaustaviti teroriste.

Posljednji teroristički napad donio je trostruki udarac Europi koja zagovara pojam otvorenih granica, slobodu kretanja, toleranciju i slobodu govora, piše urednik europske politike u britanskom Telegraphu Peter Foster.

Politički vođe pozivaju ljude da budu hrabri i da se ne zatvaraju u kuće, da ne dopuste pokazati teroristima da oni vladaju, no činjenica da nisu mogli spriječiti veliki teroristički napad čini te njihove pozive nerealnima.

Ponovno zatvaranje europskih granica ostavlja još jedu mrlju na Schengenskom sporazumu, prema kojem Europljani mogu slobodno trgovati i putovati po drugim članicama. No, isto tako, nakon napada u Parizu, svi su shvatili da to mogu činiti i teroristi.

Samo četiri dana nakon što je uhićen glavni krivac za napad u Parizu, Salah Abdeslam, džihadističko čudovište ponovno je počinilo zločin.

Nitko ne podcjenjuje težak posao koji sigurnosne službe rade kako bi zaustavile nasumične terorističke napade na javnim mjestima, no ovi su se napadi dogodili u zračnoj luci i metrou - mjestima koja su pod nadzorom i gdje putnici očekuju da su sigurni.

Ako se pak, kao što se dogodilo nakon Pariza, dokaže da su napadači odgovorni za teroristički napad u Bruxellesu bili među migrantima koji su u migrantskom valu prošli Europom u posljednjih 12 mjeseci, negativan stav prema izbjeglicama i multikulturalizmu još će više ojačati.

I dok će ovi napadi privući potporu javnosti za dogovor između EU i Turske da se izbjeglice vraćaju iz Grčke nazad u Tursku, istodobno će podcijeniti ključ tog dogovora. Naime, Turska je pristala primiti natrag migrante u zamjenu za slobodno putovanje, bez vize, turskih turista Europom. S obzirom na napade, šanse za uspjeh ovog sporazuma još su manje, što stvara daljnji pritisak na Europu i Grčku, baš u vrijeme kada Europi zbog kredibilnosti i jedinstva, očajnički treba taj dogovor.

Ovakvi napadi mogli bi unijeti sjeme sumnje i u umove Britanaca koji će se 23. lipnja izjasniti o ostanku ili izlasku iz EU. Jer, sigurnost koju pruža EU trenutno zvuči kao loš vic.

Neizbježno je, napadi kao što su ovaj - na glavni grad Europske unije - natjerat će neke britanske glasače da se povuku unutar britanskih granica i zaokruže za 'Brexit'.

Cameron i ostali politički vođe kazat će da je to pogreška, no svaki novi napad čini argument da Europa Britaniju čini sigurnijom sve nevjerojatnijim, piše Foster.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:59