NAJCJENJENIJA MEĐU NOBELIMA

PROGLAŠENI DOBITNICI NOBELOVE NAGRADE ZA MIR Na kladionicama uplaćeno 11 milijuna eura, u igri bili Trump i Putin, a na kraju slave nevladine udruge!

Prosječna dob dobitnika zasad je 61 godina, a najmlađa je bila Malala Yousafzai koje je imala samo 14 godina kada je dobila nagradu. Od 104 individualaca koji su dobili nagradu, 16 su bile žene.
S lijeva na desno: Interkontinentalni balistički projektil Sjeverne Koreje Hwasong-14, Donald Trump, Kim Jong-un i Xi Jinping, nosač zrakoplova USS Ronald Reagan
 KCNA / Kevin Lamarque / Damir Šagolj / US Navy officer James Thierry / Reutres

NOVO 11:05 - Dobitnik Nobelove nagrade za mir u 2017. godini je Međunarodna kampanja za zabranu atomskog oružja (ICAN) koja je potaknula usvajanje povijesnog sporazuma o zabrani atomskog oružja.

Predsjednik Norveškog odbora za dodjelu Nobelove nagrade, Berit Reiss-Andersen, kazao je kako je nagrada dodijeljena zbog ukazivanja te svjetske koalicije nevladinih organizacija na katastrofalne humanitarne posljedice korištenja nuklearnog oružja te zbog njihova truda da postignu ugovornu zabranu korištenja takvog oružja.

Guardian piše kako je odabir iznenađujuć jer je većina vjerovala kako će nagradu odnijeti iranski šef diplomacije Mohamad Javad Zarif i visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini za njihove napore vezane uz nuklearni sporazum s Iranom.

Kampanja za ukidanje atomskog oružja pokrenuta je 2007. godine i danas broji 486 partnerskih organizacija iz 101 države.

Beatrice Fihn, Executive Director of the International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) and Daniel Hogsta, coordinator, celebrate after winning the Nobel Peace Prize 2017, in Geneva, Switzerland October 6, 2017. REUTERS/Denis Balibouse - RC1D1E8031F0
REUTERS

Ovaj izbor predstavlja opomenu prema devet svjetskih nuklearnih sila koje su bojkotirale pregovore o sporazumu usvojenog u srpnju kojeg su potpisale 122 zemlje u sjedištu UN-a u New Yorku.

Nuklearne sile i druge zemlje koje su pod njihovom protekcijom, bojkotirale su pregovore.

Spomenuti sporazum obavezuje sve zemlje članice da nikada i ni pod kojim okolnostima ne razvijaju, testiraju, proizvode ili nabave i uskladište nuklearno oružje ili druge nuklearne eksplozivne naprave. Sporazumom se zabranjuje bilo kakav transfer ili korištenje nuklearnog oružja kao i upućivanje prijetnji o korištenju takvog naoružanja.

--------------------------------------

10:36 - U svjetlu sjevernokorejske krize, Nobelova nagrada za mir mogla bi ove godine biti dodijeljena za zasluge u borbi protiv atomskog oružja, piše France Presse.

Nobelova nagrada za mir, jedna od najcjenjenijih Nobelovih nagrada, bit će dodijeljena u Oslu u petak u 11 sati po mjesnom vremenu, što je uvijek prigoda za prognoziranje. Ali to je uvijek i neizvjestan posao jer je poznat samo broj kandidata, ove godine njih 318, ali im je identitet tajna. I to je tako već 150 godina.

Među najpopularnijim dobitnicima Nobelove nagrade za mir su Martin Luther King Junior, Malala Yousafzai, Majka Tereza, Elie Wiesel, Nelson Mandela i Rigoberta Menchu, piše Guardian.

Nakon kolumbijskog predsjednika Juana Manuela Sanotsa, nagrađenog prošle godine za mirovne napore u Kolumbiji i okončanje višedesetljetnog građanskog rata u zemlji, nagrada za borbu protiv atomskog naoružanja bila bi primjerena, smatraju komentatori.

"Nobelov odbor poslao bi snažnu poruku kada bi dodijelio nagradu za nuklearni sporazum s Iranom", smatra Asle Sveen, povjesničar koji se bavi Nobelovom nagradom, što bi značilo da bi nagradu dobili bivši američki državni tajnik John Kerry, iranski šef diplomacije Mohamad Javad Zarif i visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Sporazum sklopljen 2015. sa šest velesila (SAD, Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i Njemačka) predviđa strog nadzor iranskih nuklearnih postrojenja kako bi se osiguralo da ih se koristi isključivo u civilne svrhe, a zauzvrat Teheranu nudi postupno ukidanje ekonomskih sankcija.

No, američki predsjednik Donald Trump prijeti da će sporazum dovesti u pitanje, što bi moglo pogoršati napetosti.

"Budući da je u igri i Sjeverna Koreja, važno je poduprijeti inicijative koje sprječavaju razvoj i širenje atomskog oružja", rekao je direktor Instituta za istraživanje mira iz Osla (Prio), Henrik Urdal.

Alternativa bi mogla biti Međunarodna kampanja za ukidanje atomskog oružja (ICAN), kako sugerira Norveško vijeće za mir.

Svjetska koalicija nevladinih organizacija (ICAN) potaknula je usvajanje povijesnog sporazuma o zabrani atomskog oružja, koji su u srpnju potpisale 122 države, ali je simboličkog značenja jer ga nije podržalo devet nuklearnih sila.

Među favoritima su i Visoko povjereništva UN-a za izbjeglice (UNHC) i eventualno njegov čelnik, Talijan Filippo Grandi, s obzirom na to da je broj izbjeglica i prognanih koji bježe pred ratovima, nasiljem i progonima u svijetu dosegao prošle godine 65,6 milijuna, što je novi rekord.

UNHCR je već dobio Nobelovu nagradu dva puta, 1951. i 1981. godine.

Profesor na švedskom sveučilištu u Uppsali, Peter Wallensteen navija za kongoanskog liječnika Denisa Mukwegea koji se brine za žrtve seksualnog nasilja.

Premda popis kandidata nije poznat, njihovi pokrovitelji, parlamentarci i ministri, bivši laureati i neki sveučilišni profesori mogu odlučiti otkriti ime svojeg favorita.

Pretpostavlja se tako da su sirijske Bijele kacige i njihov vođa Raed al Saleh, koji su već nekoliko puta nominirani zbog hrabrosti koju su pokazali i kontinuioranoj pomoći civilima u brutalnom ratu.

I papa Franjo također je u igri, i to jer se suprotstavio Donaldu Trumpu, a moguće je da će nagradu odnijeti zbog snažnog zalaganja za izbjeglice, siromaštvo, društvenu pravdu i upozoravanja na klimatske promjene.

Druga imena koja se spominju su Američko udruženje za građanske slobode (ACLU), saudijski bloger Raef Badavi koji je osuđen na zatvorsku kaznu i 1000 udaraca bičem jer je uvijedio islam svoje internetske stranice i televizije te disidentski glasovi u Rusiji (Svetlana Ganuškina i list Novaja Gazeta) i u Turskoj (dnevnik Cumhuriyet i njegov bivši direktor u egzilu, Can Dundar).

Kladionice pak imaju zanimljive informacije. Naime, kladionica Bonus Code Bets objavila je kako je netko uplatio 3000 funti na Donalda Trumpa, a da američki predsjednik osvoji nagradu za mir šanse su 1/100. Iste šanse su i za Vladimira Putina, a neki šaljivac se kladio i da će Trump i Putin zajedno osvojiti nagradu.

Ove godine je u kladionice vezano uz Nobelovu nagradu uplaćeno gotovo 10 milijuna funti, što je 60 posto više nego prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:59