STRAŠAN ZLOČIN

TRAGIČNA SMRT KANADSKE HRVATICE Ubio ju je suprug, ugledni neurokirug, strpao u kovčeg i bacio kraj rijeke...

 FACEBOOK

Elana Shamji dijete je hrvatskih roditelja, majke Ane i oca Josipa Joa Frica, naših iseljenika, koji su trbuhom za kruhom otišli u Windsor u Kanadi i ondje se zaposlili u tvornici Chrysler and General Motors.

Poslije izrazito teške i rizične trudnoće, Ana je 1977. godine rodila kćer Elanu - obitelj je njegovala hrvatsku tradiciju pa je djevojčica odrastala uz hrvatsku glazbu i hrvatske tradicionalne plesove, a empatija i nesebična želja za pomaganjem odveli su je na studij medicine u Ottawi.

Elana se četiri godine poslije, dok je odrađivala praksu u lokalnoj bolnici, zaljubila u starijeg liječnika Mohammeda Shamjija. Odmah su započeli vezu, turbulentnu i punu svađa, ali Kanađanka hrvatskih korijena unatoč brojnim prekidima uvijek bi se vraćala muškarcu svoga života.

Antisocijalan i hladan liječnik nije se svidio ni Elaninim roditeljima, ali par se svejedno vjenčao nakon što je ona ostala u drugom stanju. Braku su se protivili Mohammedovi roditelji, koji su za sina željeli ženu iste islamske vjeroispovijesti, što Elana nije bila.

Novopečeni supružnici uselili su se u kuću u Ottawi, a nedugo poslije rodila im se prva kći. Obiteljski život nije bio nimalo idiličan - neurokirug Mohammed 'ganjao' je karijeru te zapostavljao suprugu i dijete, a Elanu je sve više izluđivalo njegovo naređivačko i posesivno ponašanje.

- Ne osjećam se sigurno i slobodno u vlastitu domu - često se žalila Kanađanka hrvatskog podrijetla, piše Toronto Life.

Svađe su postajale sve burnije, a 2005. stvari su potpuno izmaknule kontroli - po tko zna koji put došlo je do rasprave, a Mohammed je u naletu bijesa nasrnuo na Elanu i rasjekao joj usnicu. Ona je s djetetom pobjegla u prijateljev stan i protiv supruga podignula tri kaznene prijave.

Cijenjeni neurokirug bio je izvan sebe - naime, taman su ga primili na doktorski studij biomedicine na sveučilištu Duke u američkoj saveznoj državi Sjevernoj Karolini, a presuda protiv njega definitivno bi mu uništila snove o napredovanju.

Lukavi i proračunati Mohammed uspio je nagovoriti Elanu da mu da još jednu šansu, a ona je, kako bi spasila brak, odbacila sve optužbe protiv njega.

Par je 2007. dobio drugu kćer. Neurokirug je i dalje kontrolirao suprugin svaki korak, branio joj je druženje s prijateljicama, čitanje časopisa i gledanje televizije, kritizirao njezine odgojne metode, a 2011. počeo ju je varati s kolegicom iz bolnice.

Elana je za nevjeru saznala iz e-mailova i preko hotelskih računa, ali Mohammedu je opet oprostila - čak je pristala imati još jedno dijete s njim - sin im se rodio 2013.

Tri godine poslije neurokirug je opet počeo švrljati, ali ovaj put i Elana je, umorna od svega, pronašla ljubavnika, također liječnika. Čak je otišla i odvjetniku s namjerom da pokrene brakorazvodnu parnicu, a onda je netragom nestala. Nije odgovarala na pozive i poruke.

Mohammed je njezinu obitelj uvjeravao da im je kći otišla u nepoznato s novim dečkom, ali roditelji u to nisu povjerovali i sve su prijavili policiji.

Nekoliko dana poslije inspektori su pronašli Elanino truplo kraj rijeke Humber blizu mjesta Kleinburg. Njezino unakaženo tijelo bilo je nagurano u kovčeg, koji je inače bio dar njezine majke Ane, a na njemu je još visjela adresa s njihova posljednjeg putovanja u rodnu Hrvatsku.

Mohammeda su uhitili i optužili za ubojstvo, a brigu za troje djece, koja su ostala bez majke, preuzeli su ožalošćeni baka i djed.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:06