NOVI PROBLEMI U ODNOSIMA

TRGOVINSKI RAT U REGIJI Ministri pogođenih zemalja donijeli sedam zaključaka i uputili Hrvatskoj ultimatum: 'Imate sedam dana da povučete pravilnik!'

Tomislav Tolušić
 Niksa Duper / CROPIX

U ponedjeljak je u Sarajevu održan sastanak ministara trgovine ili poljoprivrede balkanskih država pogođenih hrvatskom odlukom o novom pravilniku za provedbu fitosanitarnog nadzora nad uvezenim voćem i povrćem.

Resorni ministri iz BiH Mirko Šarović, Srbije Rasim Ljaljić, Crne Gore Dragica Sekulić i Makedonije Ljupče Nikolovski dogovarali su u Sarajevu zajednički odgovor na tu odluku Zagreba. Četiri države potpuno su suglasne da je povećanje pristojbi za nadzor nad kvaltetom uveznog voća i povrća diskriminatorna mjera Hrvatske koja mora odmah biti povučena, rekli su ministri novimarima nakon sastanka.

Resorni ministri uputili su Hrvatskoj sedmodnevni ultimatum da povuče pravilnik kojim je povećala troškove za uvozno voće i povrće s 12 na 270 eura da cijene uskladi s tržišnima, a čime je ugrozila druge zemlje u regiji, javlja Blic zaključke sastanka.

Ministri su pozvali Europsku komisiju da se uključi u rješavanje ovog najnovijeg problema u odnosima zemalja u našoj regiji. Smatraju da ovakva odluka hrvatskog Ministarstva poljoprivrede krši pravila slobodne trgovine.

Donijeli su sedam zaključaka o ovom slučaju, izvještava sarajevski N1.

1. Poziva se RH da hitno ukine diskriminatorne odluke kojima se uvodi različit tretman za domaće proizvode i proizvode iz trećih zemalja.

2. Cijena inspekcijskog nadzora treba da odgovara cijenama stvarnog postupka i da ne predstavlja posebno oporezivanje i treba biti usklađena s cijenom koja vrijedi u zemljama regije i EU.

3. Traži se hitan sastanak s nadležnima iz RH jer svako dodatno odlaganje proizvodi nesagledive posljedice, a prijedlog je da se sastanak održi u Podgorici.

4. Poziva se Europska komisija da se uključi u rješavanje problema.

5. Crna Gora i Makedonija, kao članice Svjetske trgovinske organizacije, pokreću odgovarajuće mehanizme

6. Do rješenja problema svaka od zemalja će u cilju zaštite svojih ekonomskih interesa poduzeti konkretne mjere.

7. Dogovoreno je da se ovakve vrste ministarskih sastanaka, nevezano za aktualni problem, održavaju redovno s ciljem otklanjanja barijera.

Srbija oštro odgovorila Hrvatskoj, Tolušić kazao da to radi zbog kvalitete hrane

Podsjetimo, Srbija je, pored voća i povrća, rigoroznim kontrolama podvrgnula i sve druge proizvode iz Hrvatske, zbog čega ih neće biti na tržištu u sljedećih 30 dana, koliko traje ta procedura. Drugim riječima, srpska carina dobila je zadatak da uz fitosanitarne i veterinarske provjere radi i laboratorijske analize svih proizvoda, pa je zbog dužine okončanja njihovih provjera, a to je mjesec dana, izvjesno da mnogi proizvodi neće završiti na policama, već na skladištima.

Bio je to odgovor srpskih vlasti na odluku hrvatskog Ministarstva poljoprivrede, koje je 15. srpnja povećalo uvoznu carinu na voće i povrće koje dolazi iz zemalja koje nisu članice EU. Ovaj scenarij primjenjivat će se sve dok se ne oglasi Europska komisija, odnosno ne suspendira hrvatska mjera, koja je, kako tvrde u Srbiji, suprotna Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u nedjelju je kazao kako je rječ o mjeri koja se odnosi na uvoz iz 168 država, s ciljem da se osigura poštivanje odgovarajućih standarda kvalitete hrane a ne naštetiti bilo kome, posebice ne susjednim zemljama. "Očekujem da ćemo sjesti sa ministrima iz susjednih zemalja kroz tjedan ili dva i da ćemo vidjeti u čemu je točno problem", kazao je hrvatski ministar poljoprivrede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:53