OPET NA UDARU KRITIKA

TRUMP IZAZVAO SABLAZAN SVOJIM KOMENTAROM O NAPADU NA BARCELONU Pozvao se na lažnu priču o gnjusnoj metodi kojom bi on istrebljivao radikalne islamiste

 
 Profimedia, UPPA News

Američki predsjednik Donald Trump pridružio se svjetskim čelnicima koji su vrlo brzo nakon napada u Barceloni izrazili sućut obiteljima žrtava i poslali poruke podrške. - Sjedinjene Države osuđuju teroristički napad u Barceloni i učinit će sve što treba da pomognu. Budite jaki i snažni, volimo vas, napisao je Trump pomirljivim tonom koji mu i nije toliko svojstven.

No, kroz sat vremena opet je bio onaj stari pa je na Twitteru objavio usporedbu koja je zbunila mnoge.

- Proučite što je general Pershing radio s teroristima kad bi ih uhvatio. Više nije bilo radikalnih islamskih terorista sljedećih 35 godina - napisao je Trump.

Premda nije posve sigurno na što je predsjednik aludirao, a u vrijeme njegova 'tvitanja' nije bilo ni potvrđeno da je Barcelonu napao radikalni islamist, govorio je o Pershingovoj taktici obračunavanja s neprijateljima za koju se nikad nije pronašlo dokaza, piše Newsweek.

Trump je svoju verziju o životu generala Johna J. Pershinga prvi put iznio na predizbornom skupu u Južnoj Karolini u veljači prošle godine kad je rekao: ‘Ovo je strašna priča, ali ću vam je svejedno ispričati.’ Prema njegovoj verziji, Pershing se na početku 20. stoljeća obračunavao s teroristima, pretpostavlja se Filipincima, pri čemu je za pogubljenje protivnika koristio metke umočene u krv svinje što je bilo osobito uvredljivo za muslimane.

‘Imali su problema s terorizmom, baš kao što i mi imamo. Uhvatio je 50 terorista koji su počinili strašna nedjela i ubili velik broj ljudi. Priveo je tih 50 muškaraca i uzeo je 50 metaka i umočio ih u svinjsku krv. Potom su on i njegovi vojnici napunili puške, poredali su tih 50 muškaraca i ubili ih 49. Onom zadnjem su rekli da se vrati među svoje i da im ispriča što se dogodilo. I sljedećih 25 godina nismo imali problema. Vidite? 25 godina bez problema!’, govorio je Trump.

Stranica za provjeru točnosti informacija Snopes ovu je priču još davno ocijenila kao internetsku legendu i trač, dakle potpunu neistinu, koji je stvoren nakon napada na njujorške Blizance u rujnu 2001. Pershing je bio guverner jedne provincije na Filipinima između 1909. i 1913.

PolitiFact, također stranica za provjeru točnosti informacija, kontaktirala je osam stručnjaka povjesničara da potvrde priču, no svaki je izrazio skepsu.

- Ova je priča izmišljena i još je davno diskreditirana. Zapanjuje me da se još uvijek prepričava - rekao je Brian McAllister Linn, profesor povijesti na sveučilištu u Teksasu.

Pershing je rođen 1860., a umro je 1948. godine, služio je u Drugom svjetskom ratu nakon čega je promoviran u najviši čin, a pokopan je na groblju Arlington.

American General Pershing, 1919., Image: 276886187, License: Rights-managed, Restrictions: UK USE ONLY. Reproduction fee payable on use. For queries contact Photoshot on + 44 (0)7421 6000, Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPPA News
Profimedia, UPPA News
general John J. Pershing

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:12