ŠTO NAS OČEKUJE?

TRUMP JE EUROPI PORUČIO 'NE RAČUNAJTE NA NAS!' Ako se s Putinom udruži protiv Kine, a Europu ostavi po strani, moglo bi doći do raspada i NATO-a i EU

 REUTERS

Poruka koju je novi američki predsjednik Donald Trump poslao svojim saveznicima s druge strane Atlantika bila je jasna i jednostavna: 'Ne računajte na nas!', stoji u analizi uglednog magazina Politico.

- Mnogo desetljeća smo obogaćivali stranu industriju na račun američke, potpomagali vojske drugih država i dopuštali tužno slabljenje naše. Branili smo granice drugih država, umjesto da branimo svoje. I potrošili smo bilijune dolara u inozemstvu, dok je američka infrastruktura zanemarena propadala, rekao je Trump u svojem inauguracijskom govoru.

I prije preuzimanja dužnosti, rekao je kako je NATO 'zastario', hvalio je ruskog predsjednika Vladimira Putina, i javno je priznao kako mu nije bitno hoće li Europska unija preživjeti.

U svojem govoru nije ni jednom riječju ublažio strahove koji se šire Europom, nije spomenuo ni NATO niti EU.

Najveći strah europskih političara je da će Trump postići sporazum s Rusijom koji bi izolirao Europu. Jedna od teorija je da su Trumpovi prioriteti vanjske politike obuzdavanje Kine i razaranje Islamske države. Ako Trump odluči uključiti Putina u te planove, Europa bi mogla biti izostavljena, prepuštena ruskim prijetnjama. Države bi mogle početi sklapati nova savezništva unutar regije, što bi moglo stvoriti podjele na kontinentu.

- Sami temelji su u pitanju, rekao je Jan Techau, direktor Richard C. Holbrooke foruma u Berlinu, koji je ovaj tjedan predstavio najgori mogući scenarij.

- Ako sigurnosne garancije Amerike za Europu više nisu bezuvjetne, NATO bi se mogao urušiti. To bi moglo dovesti do rastvaranja EU i eura, kazao je Techao, ali i naglasio da takav scenarij za sada još nije vjerojatan.

Ključni signal za Europu bit će prvi državnički susret Donalda Trumpa - hoće li biti s nekim od europskih lidera, poput Angele Merkel, ili s Putinom? Njemačka kancelarka ovaj je tjedan izjavila kako bi voljela posjetiti Trumpa u Washingtonu, no da još nije pozvana.

Čak i ako Trump potvrdi svoju predanost NATO paktu u nadolazećim tjednima, toliko je poremetio postojeći odnos snaga u regiji da bi bilo potrebno jako dugo vremena da se ponovno ustabili.

- To je šok za sustav, rekao je Vali Nasr, dekan fakutlteta međunarodnih odnosa na Sveučilištu Johns Hopkins. Čak i ako ne nastavi s najavljenim ponašanjem, bit će posljedica, zaključio je Nasr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:55