NE DIRAJ IM PORTORIKO

TRUMP U NEKOLIKO TWEETOVA POTPUNO RAZBJESNIO HOLLYWOOD 'Ići ćeš ravno u pakao. Nećeš morati čekati u redu'

 
 Kevin Lamarque / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump okrivio je Portorikance za sporost u procesu oporavka od štete izazvane razornim uraganom Marijom, istaknuvši da je njegova vlada učinila "fantastičan posao" i time odbacio kritike da je ona odgovorna za katastrofu.

Trump je rano u subotu na svom profilu Twitter napao Carmen Yulin Cruz, gradonačelnicu San Juana, najvećega grada na tom otoku, koja je u petak kritizirala Trumpovu administraciju i zamolila za dodatnu pomoć, što je dobilo veliku medijsku pozornost diljem Sjedinjenih Država.

Maria, najmoćnija oluja koja je pogodila Portoriko u gotovo 90 godina, uništila je infrastrukturu opskrbe energijom i komunikacijske sustave, otežavši time pristup hrani, vodi i gorivu diljem otoka. Prema službenim podacima, uragan je ubio najmanje 16 ljudi.

Mayor of San Juan Carmen Yulin Cruz talks with journalists outside the government center at the Roberto Clemente Coliseum days after Hurricane Maria, in San Juan, Puerto Rico September 30, 2017  REUTERS/Carlos Barria
Carlos Barria / REUTERS
Carmen Yulin Cruz

Trump, koji vikend provodi na svom golf imanju u Bedminsteru u saveznoj državi New Jersey, smatra da ga Cruz, koja od uragana živi u skloništu jer je njezin dom uništen, napada iz stranačkih razloga.

"Kakvo slabo vodstvo gradonačelnice San Juana i drugih na Portoriku koji ne mogu motivirati svoje radnike da pmognu", istaknuo je američki predsjednik koji bi u utorak trebao posjetiti taj otok.

"Oni žele da se sve napravi umjesto njih, a to bi trebala biti uloga zajednice", dodao je Trump.

Gradonačelnica San Juana je nakon objava predsjednika na Twitteru zahvalila republikanskim zastupnicima koji su posjetili otok.

"Cilj je jedan: spašavanje života. Ovo je vrijeme da pokažemo svoje 'prave boje'", napisala je Cruz, podijelivši pritom fotografije Portorikanaca koji si međusobno pomažu.

Trump će u subotu telefonskim putem razgovarati s guvernerom tog otoka Ricardom Rossellom. Taj je republikanac na konferenciji za medije odbio komentirati objave američkog predsjednika za koje tvrdi da ih nije vidio. Istaknuo je pritom da ne želi biti uključen u političku svađu.

"Dopustite mi da naglasim da sam otvoren za suradnju sa svima", rekao je Rossello.

"Ovo je točka u kojoj se više ne možemo baviti sitnim nesuglasicama i praviti razlike temeljene na politici", dodao je.

Naglasio je da je Trumpova administracija dala njegovoj vladi "štogod je tražio" odmah nakon uragana, no upozorio je da će američki kongres trebati pomoći u ponovnoj izgradnji tog otoka koji je dom za oko 3,4 milijuna Amerikanaca.

"Ako kongres ne krene u akciju s važnim paketom, prijeti nam moguća humanitarna kriza", rekao je guverner.

"Koje će biti posljedice te nevolje? Bez sumnje to će biti masovni egzodus", zaključio je Rossello.

Portoriko je američki otočki teritorij i stanovnici takvih područja smatraju se građanima Sjedinjenih Država iako ne plaćaju federalni porez, ne sudjeluju u američkim izborima i nemaju predstavnike u Kongresu.

Poznate osobe u Sjedinjenim Državama iz svijeta showbiza, poput Lady Gage, Johna Legenda i drugih, oštro su napale Trumpa zbog uvreda upućenih gradonačelnici San Yuana.

Najžešći je bio Lin-Manuel Miranda, dobitnik Pulitzera i autor hit mjuzikla na Broadwayu Hamilton. Poručio je Trumpa da će zbog svojih riječi ići ravno u pakao. Nećete morati čekati u redu, netko će vam reći: 'Ovim putem, gospodine', poručio je Miranda, koji je rođen u Portoriku, ali ga je napustio kao tinejdžer i došao u New York.

- Mislim da je posve jasno čije je vodstvo slabo, napisala je Lady Gaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:19