PONIŽENA I OTJERANA U SMRT

TUGA I SRAM U ITALIJI ZBOG SMRTI MLADE TIZIANE 'Da je bila muškarac, ovo se ne bi dogodilo. Seks je kod nas najveći grijeh!'

 Facebook

Jučer je u Italiji pokopana Tiziana Cantone (31), koju je poruga milijuna njezinih sugrađana toliko pogodila da je oduzela vlastiti život.

Tiziana je u proljeće prošle godine snimila kućni pornić koji su četvorica njezinih "prijatelja", među njima i njezin bivši dečko, objavili na internetu gdje se masovno proširio. Njezinu snimku seksualnog odnosa vidjela je cijela Italija, a zbog ruganja i vrijeđanja kojem je bila izložena Tiziana je dala otkaz na poslu, napustila svoj Napulj, preselila u Toskanu i započela postupak promjene imena.

Na njezin zahtjev sud je naredio da se snimka trajno izbriše sa svih internet stranica i pretraživača i to joj naplatio 22 000 eura. No, bilo je prekasno, budući da je snimka do tada bila podijeljena i preuzeta milijunima puta.

Nakon njezine smrt talijanska javnost se počela preispitivati i promatrati svoj šovinistički odnos prema ženama kroz novu prizmu. Tako je poznati spisatelj, autor knjige o napuljskoj mafiji Camorri (Gommora), Roberto Saviano napisao:

- Ovo je posljedica našeg morbidnog odnosa prema seksu. Tugujem za Tizianom koja se ubila jer je bila žena u zemlji u kojoj je spontani i razigrani seks najgori grijeh - napisao je na Twitteru, a prenosi BBC.

Drugi komentator na Twitteru je upozorio na mizoginiju koja vlada u društvu:

- Da se zvala "Tiziano" još uvijek bi bila živa jer kad se muškarci seksaju to ne povlači takvu skandaloznu reakciju.

Neki su primijetili da je na njezinom sprovodu bilo vrlo malo muškaraca:

- Tamo je bilo mnoštvo žena i vrlo malo muškaraca i zbog toga se osjećam vrlo loše - rekla je jedna žena iz njezinog mjesta za talijanske medije.

- Pitam se kako netko može toliko silovito bjesniti na djevojku koja nije učinila ništa loše. Mislim da se svi moraju sramiti, svi ti koji su je vrijeđali na internetu, a skrivečki su gledali njezine slike i video - rekla je Teresa Petrosino za Corriere della Sera.

Jedna od drugačijih reakcija bila je ona političara iz Demokratske stranke, gradskog vijećnika Torina Waltera Caputa:

- Možda je samo tražila određenu vrstu slave. Sigurno nije bila svetica - napisao je Caputo na svojem Facebook profilu pa izbrisao post nakon žestoke reakcije javnosti. Naknadno se ispričao za svoju opasku i rekao da je bila "loše promišljena".

Kada smo na jutarnjem.hr objavili tekst o smrti Tiziane i stavili ga na Facebook, hrvatski građani i građanke nisu pokazali previše suosjećanja za mladu djevojku. Uz mnoge zaista gnjusne komentare i opaske, neki su zaključili da je sama kriva zbog toga što joj se dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:10