POKOLJ U REINI

TURCI NAKON OSAM DANA IDENTIFICIRALI NAPADAČA NA ISTANBULSKI KLUB 'Došao je iz Uzbekistana, a podršku mu je davala ISIS-ova ćelija'

 Screenshot

Turska policija je identificirala terorista koji je napao elitni istanbulski noćni klub tijekom silvestarskog tuluma, javlja turski list Hurriyet.

Navodno je riječ o državljaninu Uzbekistana Abdulkadiru Masharipovu, za kojeg se vjeruje da je ili pripadnik Islamske države ili u najmanju ruku njezin simpatizer.

Napadač je, prema Hurriyetu, u Istanbul došao iz turske pokrajine Konye 15. prosinca te je sljedeća dva tjedna pripremao napad koji je izveo u noći s 31. prosinca na 1. siječnja.

U Konyi navodno djeluje ISIS-ova ćelija koju sačinjavaju Uzbeci, a Masharipovu je pružila logističku podršku u pripremi masakra. Hurriyet navodi i da je napadačevo kodno ime 'Ebu Muhammed Horasani'.

Turci su napadača prvo identificirali kao Kirgiza Iakheua Mašrapova, no ispostavilo se da su pogriješili.

On je nakon napada pobjegao, a policija ga do danas nije ulovila. Kao što je poznato, u klubu Reina, koji je smješten tik uz Bospor na europskoj strani Istanbula, iz automatskog je oružja ustrijelio veći broj ljudi, a ubio je njih 39.

Neki svjedoci i danas tvrde da su vidjeli više od jednog napadača, no turske vlasti i dalje inzistiraju da je u klubu ubijao samo jedan čovjek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:46