DOTAKLI DNO

TUŽNE PRIČE IZ TRUMPOVE AMERIKE Sveučilišni profesori zbog besparice prisiljeni raditi u 'fušu': Već sam imala seks za jednu noć. Rekla sam zašto ne?

 
 Profimedia

Svi brojevi su fantastični, baš sve raste! Otvaramo tvornice, zapošljavamo ljude, podaci s burze nikad nisu bili bolji... - te su riječi izašle iz usta predsjednika SAD-a Donalda Trumpa kojima svakodnevno hrani svoje fanove i birače.

No, te njegove riječi ne upijaju baš svi, pogotovo oni najobrazovaniji. Njima plaće ne rastu, njima ne cvjetaju ruže u životu. Štoviše, nekima od njih život se pretvorio u pakao.

The Guardian je napravio veliku priču o sveučilišnim profesorima koji su zbog smanjenja plaća prisiljeni raditi neke stvari koje nisu sanjali ni u najgoroj noćnoj mori. Neki spavaju u automobilu, neki su na rubu gladi, a neki su prisiljeni baviti se - prostitucijom!

Upravo to se dogodilo jednoj profesorici iz velikog američkog grada koja je, iz očitih razloga, poželjela ostati anonimna. Kaže da joj je predavanje život, da ništa više ne voli od podučavanja svojih studenata. Međutim, kada je sveučilište odlučilo stegnuti remen, profesorici nije preostalo ništa drugo nego potražiti neki posao 'u fušu'.

- Već sam nekoliko puta imala seks za jednu noć. U neku ruku čak mi se i svidjelo. Pomislila sam - koliko to grozno može biti?

Ugledna profesorica je prelomila - jedini način za preživljavanje je prostitucija. Po cijeli dan bi predavala na sveučilištu, a poslije bi se prebacila u kafić. Tamo bi odradila šestosatnu smjenu.

Sredovječna gospođa priznaje da joj užasno teško pada činjenica da se mora baviti takvim poslom.

- Potpuno sam predana poslu, bila sam ponosna na sebe što sam dobila priliku odgajati nove generacije, stvarati od njih intelektualce. I stvarno sam dobra u tome. Zato mi se srce lomi što nitko to ne prepoznaje i što nas adekvatno ne plaćaju.

Profesorica godišnje zaradi oko 40.000 dolara, a radi otprilike 60 sati tjedno. Čak i više od prosjeka. Međutim, mjesečno samo za stan plaća 1500 dolara, a kad se tu zbroje i neki krediti, na kraju joj ne ostane previše. S druge strane, sat vremena pružanja seksualnih usluga naplaćuje 200 dolara. Rijetko viđa klijente dok traju predavanja na fakultetu, ali za vrijeme ljetne pauze radi punom parom.

- Užasavam se pomisli da će mi jednog dana pokucati neki student na vrata. Također, ni ovaj posao mi ne garantira financijsku stabilnost. I dalje se budim usred noći...

Ova priča profesorice-prostitutke je ipak malo preradikalna za ostale priče iz američke prosvjete, ali i ostali primjeri dovoljno govore o slomu ove plemenite djelatnosti. Caprice Lawless (65), inače profesorica engleskog i aktivistica za poboljšanje radnih uvjeta, prije 20 godina ostvarila je san i nakon razvoda kupila predivno imanje u Coloradu veličine 1100 metara kvadratnih.

Međutim, vrijeme je odmicalo, a njezina vrlo niska plaća od 18.000 dolara godišnje nije porasla ni centa i s vremenom je ostala bez novca za plaćanje hipoteke i ostalih troškova. Na kraju je morala iznajmiti kuću, te danas ima tri cimerice.

- Živim od plaće do plaće i usput grcam u dugovima - rekla je Caprice koja je nedavno završila u bolnici zbog trovanja hranom. Naravno, i to joj je bio strašan udarac po džep...

Lawless čak nije ni u lošoj situaciji u usporedbi sa 61-godišnjom Mindy Percival, profesoricom sa sveučilišta Florida. Ona živu u kamp kućici usred šume sjeverno od Miamija. Na prvi pogled okruženje i ne izgleda tako grozno, ali sama kućica je na rubu raspadanja. Nema mašine za pranje rublja, a ponekad nema vode.

- Nikad nisam bila bliže dnu. Samo što nisam postala beskućnica...

Da situacija po nju bude još gora, automobil joj je uništen u uraganu Irma i sada je na posao vozi bivši student. Ona mora dnevno plaćati 20 dolara za gorivo.

- Trudim se napraviti nešto od svog života, ali ide mi jako teško...

Još teže ide Ellen James-Penney koja podučava na sveučilištu San Jose u Silicijskoj dolini. Ona sa svojim suprugom i psima živi u - automobilu. Zapravo, ona živi u automobilu, a on u šatoru koji razapne kraj automobila.

- Imam nekoliko pravila. Sve mora biti uredno, ne smijem izgledati kao da sam beskućnica. Nigdje nismo predugo parkirani kako nas policija ne bi uhitila.

Mizerija James-Penney traje već deset godina, ali ona ne želi skrivati svoj život od svojih studenata. Kad netko od studenata kaže da je u kampus ušao neki beskućnik, Ellen odmah kaže.

- Upravo gledaš u beskućnicu!

Tada u prostoriji zavlada tišina.

Ellen je prošle godine zaradila 28.000 dolara, ali suočena s velikim dugovima i ogromnim cijenama nekretnina u Silicijskoj dolini, ona jednostavno nije u mogućnosti živjeti bilo gdje osim u autu. U cijeloj priči ne pomaže joj ni muž Jim koji zbog problema s leđima ne može voziti kamione...

- Ne sramim se, to se može dogoditi svakome. Uvijek kažem svojim studentima da je svatko od njih može postati beskućnik. Možda je potrebna samo jedna bolest, samo jedna neisplaćena plaća...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:19