JAY Y. LEE IZA REŠETAKA

UHAPŠEN ŠEF SAMSUNGA! Veliki korupcijski skandal zbog kojeg je predsjednica Južne Koreje opozvana s dužnosti, zahvatio i moćnu kompaniju

 REUTERS

Potpredsjednik Samsunga Jay Y. Lee, kojega smatraju de facto šefom ove moćne južnokorejske kompanije, uhićen je u četvrtak navečer po europskom vremenu zbog svoje uloge u korupcijskom skandalu koji je doveo do opoziva predsjednice Južne Koreje Park Geun-hye, objavilo je južnokorejsko tužiteljstvo, a prenio Reuters.

Lee (48) je izveden pred sud u Seulu, no zanimljivo je da je sud odbio zahtjev tužiteljstva te nije raspisao nalog za uhićenjem Park Sang-jina, predsjednikom Samsunga koji je i na čelu Korejskog konjičkog saveza. Isto su, doduše, prošli mjesec napravili i s Leejem, no u utorak mu je potvrđena optužnica za mito i druge optužbe.

- Pokazalo se da je potrebno uhititi Jay Y. Leeja na temelju nove optužbe i novih dokaza, piše u priopćenju glasnogovornika suda.

Inače, Leejev otac Lee Kun-hee jedan je od osnivača Samsunga, no u 2014. je doživio infarkt te otad više nije u stanju voditi firmu. Uhićenog Leeja smatra se njegovim nasljednikom.

Iz tvrtke koja proizvodi najviše smartphonea na svijetu zasad nema komentara na uhićenje u korupcijskom skandalu teškom oko 40 milijuna američkih dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:13