JEZIVI PRIZORI

ULIČNE BITKE ZA ZADNJU UTVRDU ISIL-A U IRAKU 'Sve više nailazimo na strane borce. Irački islamisti bježe među civile, ali stranci se bore do kraja'

 Goran Tomašević / Reuters

Iračke snage probijaju se ulicu po ulicu do vladine četvrti u zapadnom dijelu Mosula, prenosi Reuters pozivajući se na tvrdnje glasnogovornika vojske.

An Iraqi Special Forces soldier moves through a hole as he searches for Islamic State fighters in Mosul, Iraq February 27, 2017 REUTERS/Goran Tomasevic
REUTERS

- Zgrade provincijskog vijeća i guvernerata nalaze se u dometu paljbe od snaga za brzi odaziv, rekao je glasnogovornik elitnih postrojbi iračkog Ministarstva unutarnjih poslova.

Iraqi Special Forces soldiers search a house for Islamic State fighters in Mosul, Iraq February 27, 2017 REUTERS/Goran Tomasevic
REUTERS

Irački specijalci kreću se od kuće do kuće, dok se u podrumima skrivaju mnogi civili koji su još uvijek zarobljeni u dijelovima grada pod kontrolom Islamske države.

A man speaks to Iraqi Special Forces soldiers as they search his house for Islamic State fighters in Mosul, Iraq February 27, 2017 REUTERS/Goran Tomasevic
REUTERS

Iračke snage brzo su napredovale u ranim stadijima ofenzive, kada su zauzele aerodrom i probile obrambeni obruč ISIL-a oko grada, no sada, kada su došli do stambenih četvrti, napreduju znatno sporije.

Iraqi Special Forces soldiers walk on a street before they search a house for Islamic State fighters in Mosul, Iraq February 27, 2017 REUTERS/Goran Tomasevic
REUTERS

- Što se više približavamo središtu grada, sve više nailazimo na strance, rekao je pukovnik Abdel Amir al-Muhamedavi, jedan od viših časnika snaga za brzi odaziv.

- Oni ne bježe kao domaći, rekao je al-Muhamedavi. Iračani koji su se pridružili Islamskoj državi, objašnjava, mogu se sakriti među civilima i pobjeći sigurnosnim snagama, no strani borci nemaju izbora osim boriti se do kraja.

Gusto naseljen teren predstavlja veliki izazov snagama za brzi odaziv. U nedjelju je cijela ofenziva stala u četvrti Josaq zbog pet snajperista Islamske države koji su se skrivali među civilima.

Reporterka Reutersa iz Mosula opisala je grupu civila koja je bježala u susret iračkim snagama nakon što su snajperisti uklonjeni. Žene su plakale od straha, i ispričale kako su im islamisti zapalili gornje katove kuća, kako bi dim prekrio grad i zaštitio položaje islamista od napada iz zraka.

An Iraqi Special Forces soldier talks to a woman as he searches with others soldiers for Islamic State fighters in Mosul, Iraq February 27, 2017 REUTERS/Goran Tomasevic
REUTERS

Vjeruje se kako se na područjima grada u kojima se nalaze uporišta Islamske države još uvijek nalazi zarobljeno više od 750.000 civila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:06