SMRT LILIANE BETTENCOURT

UMRLA NAJBOGATIJA ŽENA NA SVIJETU, NJEZINA ŽIVOTNA PRIČA JE NEVJEROJATNA Naslijedila je kozmetičko carstvo, a milijune spiskala na ljubavnika

 
 REUTERS

Najbogatija žena na svijetu, Liliane Bettencourt (94), nasljednica globalnog kozmetičkog diva L'Oreala, preminula je sinoć u svojem domu u Parizu, javljaju strani mediji.

Bettencourt je bila najveća pojedinačna dioničarka L'Oreala, a časopis Forbes ju je uvrstio među najbogatije ljude na svijetu - ove godine našla se na 14. mjestu. Prema Forbesu, njezino ukupno bogatstvo procijenjeno je na 44,3 milijarde dolara, po čemu je bila najbogatija žena u povijesti.

- Liliane Bettencourt preminula je sinoć u svojem domu, izjavila je njezina kćer Francoise Bettencourt Meyers u priopćenju za javnost.

- Moja majka je otišla mirno, kazala je.

Bettencourt se većinu života držala podalje od medija i rijetko je davala intervjue. Njezin je otac, osnivač L'Oreala Eugene Schueller, u 30-im godinama prošlog stoljeća financirao nasilnu fašističku grupaciju La Cagoule, a nakon rata je brojnim pripadnicima te grupe pružio utočište u svojoj kompaniji.

Liliane se 1950. udala za političara Andrea Bettencourta, bivšeg člana La Cagoule koji je držao nekoliko ministarskih pozicija u francuskim vladama tijekom 1960-ih i 1970-ih, te je kasnije radio kao direktor u L'Orealu.

Liliane se našla u centru pažnje zbog svoje afere s francuskim piscem i fotografom slavnih, Francois-Mariem Banierom, kojeg je upoznala 1987 kada ju je trebao fotografirati za francuski magazin Egoiste.

Tokom sljedećih dvadeset godina, Bettencourt je Banieru poklonila darova i usluga u vrijednosti oko 1,3 milijarde eura: dvije police osiguranja vrijedne 515 milijuna eura, 11 umjetničkih djela vrijednih 20 milijuna eura, među njima i slike Picassa, Matissa, Mondriana i drugih, te velike iznose u gotovini.

Njezina kćer Francoise Bettencourt Meyers je mjesec dana nakon smrti svojeg oca 2007. godine podigla kaznenu prijavu protiv Baniera, kojeg je optužila da iskorištava psihološku slabost njezine majke za vlastiti probitak.

Suđenje se razvlačilo do 2010 godine, jer se Liliane odbijala podvrgnuti psihološkom testiranju kako bi se ustvrdilo je li svjesna svojih postupaka. Tada su u medije procurile snimke koje je snimio njezin batler Pascal Bonnefoy, koji je snimao razgovore s njom jer se bojao da je oboljela od Alzheimerove bolesti te da ju Banier iskorištava.

Snimke su otkrile kako je Bettencourt u svojoj oporuci navela Baniera kao jedinog nasljednika svog njenog imetka osim dionica L'Oreala, koje su već bile prepisane kćeri i dvojici unuka. Liliane se tada pomirila s kćeri i izbrisala Baniera iz oporuke, no s Francoise se ponovno posvađala već sljedećeg ljeta, kada joj je rekla da 'si potraži psihijatrijsku pomoć'.

Obitelj je sredinom 2011. godine pokrenula sudski postupak kako bi Liliane dodijelili skrbnika, tvrdeći da nije u stanju brinuti se o vlastitim potrebama i bogatstvu. Sud je na kraju njenoj kćeri dodijelio skrbništvo nad ukupnim imetkom, dok je unuk Jean-Victor Meyers imenovan osobnim skrbnikom.

Posljednjih godina Bettencourt se u medijima spominjala kao financijer konzervativnih francuskih političara, među njima i bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:24