IMAO JE 95 GODINA

UMRO ČUVENI AMERIČKI ASTRONAUT JOHN GLENN Bio je prvi Amerikanac u Zemljinoj orbiti, postao je nacionalna ikona i heroj

John Glenn 1998.
 NASA/Handout / REUTERS

Bivši američki astronaut i političar, treći Amerikanac u svemiru i prvi Amerikanac koji je ostvario orbitalni let, John Glenn, preminuo je okružen obitelji u bolnici u Columbusu u Ohiju u dobi od 95 godina.

‘John Glenn je i uvijek je bio veliki heroj Ohija i njegova smrt nas je sve ražalostila. Pognutih glava suosjećamo s njegovom voljenom suprugom, Annie, ali gledamo u nebo i pozdravljamo njegova izvanredna putovanja i duge godine koje je služio našoj zemlji i naciji. Premda je prodro duboko u svemir, njegovo je srce uvijek bilo u Ohiju’, rekao je guverner te države John R. Kasich.

Uz američkog heroja i ikonu do zadnjeg je trenutka bila supruga Annie s kojom je bio u braku 73 godine. Uz braću Orvillea i Wilbura Wrighta te Neila Armstronga činio je čarobnu četvorku iz Ohija. Glenn je posljednji preživjeli član sedmorice astronauta Mercuryja.

Glenn je, piše Columbus Dispatch, živio pravim Ripleyjevim ‘vjerovali ili ne’ životom. Kao vojni pilot srušio je rekord u transkontinentalnom letu 1957. (trebala su mu tri sata i 23 minute) prije nego što je postao prvi Amerikanac koji je ostvario orbitalni let 1962, a 36 godina kasnije u dobi od 77 godina postao je najstarija osoba u svemiru, kao dio sedmeročlane posade Discoveryja.

Taj je let ostvario u svojoj 24. i posljednjoj godini koliko je služio u Američkom senatu, a u političkoj se karijeri jednom kandidirao i za demokratskog kandidata za predsjednika SAD-a 1984.

U javnosti se zadnji put pojavio sa suprugom na aerodromu u Columbusu koji od 28. lipnja ove godine nosi njegovo ime - Međunarodni aerodrom John Glenn Columbus. Prijateljima je navodno rekao da je vidjevši svoje ime na aerodromu osjetio čast kakvu nije mogao zamisliti. Jednom se prilikom Glenn prisjetio posebne veze s tim aerodromom. Naime, u srpnju 1929. godine budući je astronaut napunio osam godina i upravo se tad taj aerodrom otvorio. Prolazeći, nagovorio je roditelje da zastanu kako bi mogao gledati avione kako polijeću i slijeću.

On i supruga su imali mali, privatni avion Beechcraft koji je prestao voziti tek u 90. godini. Posljednjih desetak godina živjeli su u centru Columbusa i oboje su bili aktivni u javnom životu i humanitarnom radu. Mnoge godine posljednjeg desetljeća proveo je kao predavač na Državnom sveučilištu Ohio gdje je osnovan Institut John Glenn za javne poslove i politiku, što je pak preraslo u Koledž John Glenn.

U.S. President Barack Obama awards a 2012 Presidential Medal of Freedom to astronaut and former U.S. Senator John Glenn (L) during a ceremony in the East Room of the White House in Washington, DC, U.S. on May 29, 2012. REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo
Kevin Lamarque / REUTERS
John Glenn prima Predsjedničku medalju slobode od Barack Obame 2012.

‘Bio je jako ponosan na Koledž Glenn. To je nasljedstvo koje će nastaviti promovirati njegovu misiju dobrih javnih politika’, rekao je njegov dugogodišnji prijatelj Jack Kessler. Premda je bio demokrat, slagao se sa svima, kaže Kessler: ‘Nikad ga nisam čuo da je o nekom rekao ijednu ružnu riječ. Neki od njegovih najboljih prijatelja bili su republikanci i on je mogao raditi sa svima.’

Izrazito zdrav fizički i pun energije njegovo se zdravlje počelo narušavati 2013. kad mu je ugrađen pacemaker. Dvije godine prije toga i on i Annie bili su na operaciji koljena zbog čega su morali otkazati planirani višemjesečni put od 13.500 kilometara po zapadu države, kakav su već godinu dana ranije ostvarili, i to Cadillacom - njemu je bilo 88, a njoj 89 godina.

Premda je htio biti liječnik, život mu je omeo planove. Jednom se s osam godina imao prilike voziti u zrakoplovu s otvorenim kokpitom i nije stao do 2011. kad je prodao svoj avion koji je imao od 1981. godinu dana kasnije je za Dispatch rekao: ‘Jako mi fali. Letenje mi nikad nije dosadilo.’

Astronaut John Glenn gives the thumbs up as he rides in an open car with his wife Annie during a ticker tape parade down New York's
Mike Segar / REUTERS
John Glenn i supruga Annie 1998.

Vozio je čak 149 borbenih misija u Drugom svjetskom ratu i Koreji gdje je zaradio nadimak ‘staro magnetsko dupe’ zbog nevjerojatne sposobnosti da sleti u bilo kojim uvjetima, čak pod kišom metaka i s probušenim gumama. Između ta dva rata radio je kao instruktor letenja u Texasu

Rodio se 18. srpnja 1921. nedaleko od New Concorda. Otac mu je bio vodoinstalater, a majka nastavnica i bili su dobri prijatelji s Annienim roditeljima, tako da su se Glenn i njegova supruga igrali zajedno još kao mala djeca, a zaljubili su se u srednjoj školi. ‘Kad bi netko pisao priču o nekome od njih dvoje, nikako ne bi mogao isključiti onog drugog. To je jednostavno nemoguće i to bi bila nepotpuna priča’, rekla je njihova kćer Lyn prije nekoliko godina.

Veliki ispraćaj održat će se na državnom sveučilištu, a pokopat će ga u krugu najbližih na groblju Arlington.

Obama o Glennu: Naša nacija izgubila je svoju ikonu

Naša nacija izgubila je svoju ikonu, napustio nas je posljednji od prvih američkih astronauta, kazao je američki predsjednik Barack Obama povodom smrti prvog Amerikanca u orbiti Johna Glenna.

"John Glenn podučio je Amerikance da s hrabrošću i istraživačkim duhom nema granica visinama koje možemo doseći zajedno. John je potaknuo je naraštaje znanstvenika, inženjera i astronauta koji će nas odvesti do Marsa i dalje, ne samo u posjet, nego u ostanak. Napustio nas je zadnji od prvih američkih astronauta, ali, potaknuti njihovim primjerom, mi znamo da nas naša budućnost na Zemlji obvezuje da nastavimo pokušavati dosegnuti nebo", kazao je Obama.

Glenn je bio posljednji živući član originalne sedmorke astronauta iz programa Mercury, ovjekovječenih i u holivudskom filmu "Put u svemir".

Malo je ljudima kojima je u život stalo sve što i Johnu Glennu. Za života je bio legenda među ratnim pilotima, astronautima i političarima.

Amerikancima vratio ponos

Početkom 60-ih godina prošlog stoljeća Amerikanci i Sovjeti bili su usred svemirske utrke. Glenn je bio astronaut koji je Amerikancima vratio ponos, izgubljen pošto je Jurij Gagarin postao prvi čovjek u svemiru.

Bilo je to prije televizije u boji i prije nego što su Beatlesi postali zvijezde, ali nakon što je NASA prihvatila izazov predsjendika Johna Kennedyja da odvede čovjeka na Mjesec prije kraja te dekade.

I dok su inženjeri NASA-e držali dah, Glenn se 20. veljače 1962. stisnuo u kapsulu Friendship 7 na vrhu rakete Mercury-Atlas 6 i otisnuo se u orbitu. U pet sati u svemiru triput je okružio Zemlju. Odmah je postao nacionalni junak, u njegovu je čast organizirana parada u New Yorku, a predsjednik John Kennedy žurno ga je odlikovao.

Drugi put u svemir

Pred milijunima zadivljenih televizijskih gledatelja, John Glenn letio je 1998. kao dio posade Discoveryja ponovo u svemir. Iako 77-godišnjak, uvjerljivo najstariji astronaut u povijesti, 'gore' je bez ikakvih poteškoća izdržao devet dana.

NASA je tvrdila da je Glennov let imao znanstvenu svrhu, a kritičari da se radilo o marketinškom triku agencije koja je izgubila svoj sjaj. Glenn je rekao da je htio dokazati da i "stariji građani mogu u svemir".

(Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:05