ODOBRENJE PREMIJERKI

VEĆINA BRITANSKIH PARLAMENTARACA GLASALA ZA BREXIT Uklonjena jedna od zadnjih prepreka za izlazak iz EU, usred glasanja netko viknuo: 'Samoubojstvo!'

 REUTERS

Donji dom britanskog parlamenta izglasao je u srijedu navečer s velikom većinom glasova zakon kojim se daje ovlast premijerki Theresi May da aktivira čuveni članak 50 Lisabonskog ugovora i aktivira izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, javlja BBC.

Čak 498 zastupnika glasalo je za zakon, uključujući većinu laburista koji su uoči referenduma o Brexitu bili protiv izlaska iz EU, dok je protiv glasalo 114 parlamentaraca, zastupnika Škotske nacionalne stranke, liberalnih demokrata, ali i 47 laburista te jedan torijevac.

Iako je velika većina parlamentaraca glasala za aktiviranje članka 50, još uvijek nema garancija da će ova procedura proći.

Naime, prava bitka se očekuje sljedećeg tjedna, kada i gornji dom britanskog parlamenta - Dom lordova - bude usvajao aktiviranje članka 50. Očekuje se da će protivnici Brexita predložiti seriju amandamana i tako pokušati osporiti usvajanje.

Čak i večeras stvari nisu išle glatko, jer se u nekoliko navrata čulo kako neki zastupnici viču: 'Samoubojstvo!'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:36