DRAMA

VELIKI POTRES U JAPANU S EPICENTROM BLIZU FUKUSHIME Prošla opasnost od tsunamija, vlada i metereološke agencije ukinule znak uzbune

 screenshot NHK

Japanska vlada ukinula je u utorak upozorenje na opasnost od tsunamija za sjeveroistočnu obalu nakon što je snažan potres pogodio to područje ranije u utorak, nakratko prekinuvši funkcije hlađenja u nuklearnoj centrali u Fukushimi i izazvavši u širem području tsunami i valove nešto veće od metra.

"Upozorenje na tsunami povučeno je", objavila je japanska meteorološka agencija u priopćenju objavljenom na njezinoj internetskoj stranici.

U utorak oko 6 ujutro po lokalnom vremenu snažan potres pogodio je regiju Fukushima, onu istu koja je bila razorena u potresu 2011. kada je tsunami izazvao i nuklearnu katastrofu. Magnituda današnjeg potresa prvotno je procijenjena na 7,3 da bi potom procjena bila nešto snižena, na 6,9. Epicentar je bio u moru ispred prefekture Fukushima, na dubini od 10 kilometara.

Potres se osjetio i u udaljenom Tokiju, a vlasti su izdale upozorenje stanovništvu da se u ugroženoj regiji povuče u viša područja zbog opasnosti od tsunamija. Tisuće stanovnika poslušalo je pozive vlasti upućene putem javne televizije da se evakuiraju na sigurno.

Ni nekoliko sati nakon potresa nema izvješća o mrtvima ili ranjenima. Najviši val izazvan tsunamijem zabilježen je u Sendaiju, 70 km sjeverno od Fukushime, dok su niži valovi pogodili druga obalna mjesta duž pogođenog područja, u kojemu je nakon objave upozorenja o mogućem tsunamiju s valovima od 3 metra visine mnoštvo brodova napuštalo luke i kretalo prema otvorenom moru.

Snimke iz zraka pokazale su da je tsunami u nekim područjima podignuo i razinu rijeka, a neke ribarske brodice prevrnute su u luci Higashi-Matsushima.

Pacifički centar za tsunami na Havajima objavio je da je opasnost u najvećoj mjeri prošla te je potom i Japanska meteorološka agencija ukinula znak uzbune zbog tsunamija.

U.S. Geological Survey

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:31