POTPUNI KAOS

VIDEO: Džihadisti upali u Kirkuk i zauzeli kuće, vrtiće i hotele: 'Odjekuju eksplozije, sve je puno samoubojica, zapalili su tvornicu s kemikalijama'

 REUTERS/Screenshot YouTube

Dok traje ofenziva na Mosul, sukobi su se preselili i u irački grad Kirkuk. Tamošnji mediji tvrde kako su borci tzv Islamske države i njihovi bombaši samoubojice napali policijsku stanicu i trafostanicu, no naišli su na otpor, javlja BBC. Službene potvrde o broju poginulih nema, no zasad se špekulira o najmanje osmero mrtvih

Ove vijesti stižu dok iračke snage pokušavaju ponovno preuzeti Mosul, glavno uporište Islamske države. Džihadisti su navodno zapalili tvornicu kemikalija južno od Mosula dok su se povlačili u četvrtak.

A member of Iraqi security forces gestures at Bartila in the east of Mosul during an attack on Islamic State militants in Mosul, Iraq, October 20, 2016. REUTERS/Stringer EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE.       TPX IMAGES OF THE DAY
Stringer / REUTERS

Zbog svih ovih događaja u Kirkuku je do daljnjeg na snazi policijski sat, a lokalne televizije prikazuju grad u plamenu dok u pozadini odjekuje rafalna paljba.

Novinar al-Sumarie javlja kako je napad iračkih snaga krenuo u zoru te da je policija ubila jednog bombaša samoubojicu dok su se trojica ipak uspjela raznijeti.

Šef policije general Sarhad Quadir pak umiruje javnost i kaže kako je situacija pod kontrolom. Iako još uvijek nema provjerenih infformacija koliko je bombaša samoubojica eliminirano.

Kirkut, koji se nalazi 290 kilometara sjeverno od Bagdada i nekih 170 kilometara jugoistočno od Mosula je inače vrlo važan zbog toga što je bogat naftom, a vlasti uvjeravaju kako proizvodnja zasad nije ugrožena.

I dok se otvara nova fronta u Kirkutu iz Mosula stižu šokantne snimke zlostavljanja djece od strane iračkih snaga i milicije.

Iraqi security forces advance in Qayara, south of Mosul, to attack Islamic State militants in Mosul, Iraq, October 18, 2016. REUTERS/Stringer  EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE.
Stringer / REUTERS

Civili, od kojih neki izgledaju kao da nemaju više od osam godina, zlostavljani su dok su ispitivani jer ih se sumnjiči da su lojalni Islamskoj državi.

Na jednoj od snimki može se vidjeti kako jednog dečka mlate čekićem po koljenu prije nego li mu u glavu bace komad betona i to pred skupinom vojnika. Nakon ove torture, vojnici mu samo hladnokrvno poručuju 'diž' se!'

Osim ove snimke društvene mreže su opreplavile i druge snimke zlostavljanja na kojima zarobljeni mladiće vrište od bolova dok se vojnici iživljavaju nad njima.

Zbog eksplicitnih scena nećemo vam prikazati ostale snimke.

Amnesty International objavio je izvješće u kojem optužuje iračke snage za 'brutalnu osvetu' te apelira na vlasti da se zaštite civili.

An Iraqi special forces soldier fires a RPG during clashes with Islamic States fighters in Bartella, east of Mosul, Iraq October 20, 2016.  REUTERS/Goran Tomasevic
Goran Tomasevic / REUTERS

Irački premijer Haider al-Abadi poručio je da iračke snage “napreduju brže od očekivanog u velikoj operaciji oslobađanja” Mosula, drugog po veličini grada u Iraku koji je pod kontrolom IS-a.

Potvrđeno je i kako je iračka vojska zauzela sedam sela južno od Mosula, dok su sa sjevera ofenzivu na IS pokrenule i kurdske pešmerge.

Svi se slažu kako ofenziva ide brže od planiranog no pravi klimaks tek slijedi. Riječ je o najvećoj operaciji koje su pokrenule iračke snage još od 2003. i američke invazije. a očekuje se da će trajati tjednima, ako ne i mjesecima.

A member of Iraqi army prays after the liberation of Khalidiya village from Islamic State militants south of Mosul, during an operation to attack Islamic State militants in Mosul, Iraq, October 20, 2016. REUTERS/Thaier Al-Sudani     TPX IMAGES OF THE DAY
Thaier Al-Sudani / REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:11