SNIJEG I POTRESI IZAZVALI TRAGEDIJU

VIDEO, FOTO: UŽAS U ITALIJI Objavljene snimke iz unutrašnjosti hotela, izvučena tri beživotna tijela

 REUTERS

NOVO 14:54 - Nakon što su spasitelji jutros izvukli jednu žrtvu iz ruševina i snijega koji je poklopio hotel u Italiji, sada su izvukli još dva beživotna tijela. U potragu za nestalima uključeni su i psi tragači, ali preživjeli se ne odazivaju.

----------------------------------

13:09 - 'Giampiero i svi ostali gosti platili su boravak i došli do predvorja spremni da otiđu čim ralica dođe. Rekli su prvo da će ralica doći u 15 sati, no onda je dolazak odgođen za 19. Gosti su već bili spremili kofere i htjeli otići', rekao je Quintino Marcella, ugostitelj hotela koji je preživio lavinu.

Spasilačke službe imaju velikih problema u dopremi mehanizacije na područje nesreće jer je snijeg na planinskom lancu Gran Sasso visok na nekim mjestima i do pet metara. Snijeg je naime padao 36 sati neprestano, a potom je Italiju pogodio niz potresa.

Vozila hitne pomoći ne mogu proći zbog snježnih nanosa, a najbliže selo, Farindola, udaljeno je devet kilometara od hotela. Načelnik sela Illario Laccheta opisao je 'goleme dimenzije' lavine. 'Odnijela je cijeli hotel sa sobom', rekao je.

----------------------------------

10:15 - Spasitelji koji su se uspjeli probiti koz duboki snijeg pronašli su prvu žrtvu lavine koja je zatrpala hotel Rigopiano. Muškarac je maloprije izvučen ispod snijega i ruševina. Ekipa spasitelja nastavila je otkopavati snijeg, no kažu kako je vrlo teško.

A photo taken from a video shows the snow inside the Hotel Rigopiano in Farindola, central Italy, hit by an avalanche, in this January 19, 2017 handout picture provided by Italy's Finance Police. Guardia Di Finanza/Handout via REUTERS   ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.          TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS

Navodno je 30 nestalih u zatrpanom hotelu, spasitelji se nadaju da su skrovište pronašli u saunama koje se nalaze u podrumu hotela.

- Dozivali smo ih, no nema odgovora - kazali su spasitelji, prenosi Rai News. Jedan od dvojice preživjelih, Giampaolo Parete (38), kazao je kako su u hotelu zatrpani njegova djeca i žena.

A photo taken from a video shows the snow inside the Hotel Rigopiano in Farindola, central Italy, hit by an avalanche, in this January 19, 2017 handout picture provided by Italy's Finance Police. Guardia Di Finanza/Handout via REUTERS   ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.
REUTERS

- Preživio sam jer sam otišao po nešto do automobila - kazao je hospitalizirani 38-godišnjak i dodao kako ga je snijeg zatrpao no kako se uspio izvući.

- Auto nije bio zatrpan i tamo sam pričekao pomoć - ispričao je. Preživjeli je u stanju hipotermije prevezen helikopterom u bolnicu u Pescari, no nije životno ugrožen.

------------------------------

08:45 - Lavina je u srijedu kasno navečer zatrpala hotel na padini planinskog masiva Gran Sasso d’Italia (Velika stijena Italije) koji se proteže talijanskom regijom Abruzzo, piše Corriere della Sera.

Dvije osobe su spašene, a 27 ih je ostalo zarobljeno u podrumu hotela, nakon što se krov zbog lavine urušio. Ne zna se koliko je preživjelih.

Spasiteljima su dvoje zarobljenih uputili apel SMS-om: 'Pomozite nam, umrijet ćemo od hladnoće'.

- Ima puno mrtvih - kazao je šef spasilačke službe Antonio Crocetta, prenosi Rai News.

Od 27 ljudi u hotelu, 20 su gosti, od kojih je dvoje djece, a ostali su djelatnici hotela. Dvojica spašenih muškaraca, Giampiero Parete i Fabio Salzetta, nalazili su se izvan hotela i vidjeli su kako se lavina spušta na hotel. U dobrom su stanju i oporavljaju se u automobilu.

Zbog snijega dubokog 3 do 4 metra i brojnih srušenih stabala kao i kamenja po putu, spasiteljima je bilo vrlo teško probiti se do hotela, te su tamo stigli tek oko 4 sata ujutro i to na skijama.

Kuhar koji je izašao zapaliti cigaretu u trenutku incidenta, novinarima je rekao da je lavina prekrila veći dio hotela. Inače, lavina je uzrokovala urušavanje četverokatnog hotela s četiri zvjezdice i 43 sobe koji se nalazi na 1200 metara nadmorske visine i pomaknula ga za 10 metara, javlja Rai News.

Potragu otežavaju i zapusi snijega i snijeg koji i dalje pada. Inače, lavina se obrušila na hotel nakon četiri uzastopna potresa u središnjem dijelu Italije u srijedu. Odmah je izdano upozorenje na lavine za cijelo područje kojom dominira veličanstveni, 2912 metara visoki Gran Sasso.

Područje je prepuno malih hotela i skijališta, naročito popularnih među Rimljanima i stanovnicima urbanih središta na istočnoj talijanskoj obali. Hotel Rigopiano udaljen je 90 kilometra od epicentra potresa u Monterealeu, seocetu blizu Amatricea, naselja uništenom u razornom potresu u kolovozu prošle godine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:00