GOTOVO 100 METARA DUBOKA

VIDEO: OTVORILA SE GOLEMA RUPETINA! Svakodnevno guta milijune litara vode, stanovnici u panici da će ostati bez pitke vode

 Screenshot: CNN

Prije nekoliko tjedana na Floridi se otvorila ogromna, 13, 5 metara široka i gotovo 100 metara duboka rupa na mjestu gdje se nalazi jedno od postrojenja tvrtke Mosaic, proizvođača gnojiva.

Ta je rupa progutala više od 800 milijuna litara zagađene vode iz tvornice, zajedno s radioaktivnim nusproduktom gnojiva. Iako o tome mediji isprva nisu izvještavali, stanovnici u blizini jame opravdano su digli halabuku zbog realne mogućnosti da te otpadne vode dospiju do podzemnih voda iz kojih mnoga kućanstva preko privatnih bunara crpe pitku vodu.

Zbog toga je prošli petak troje građana protiv tvrtke podiglo tužbu pred Okružnim sudom u Middle districtu u Floridi kojom momentalno traže provođenje redovitih testova vode u privatnim bunarima kako bi se utvrdila razina radioaktivnosti i potencijalno ustanovila odgovornost tvrtke za onečišćenje vode. Sva tri tužitelja žive u blizini do 8 kilometara od rupe, piše The Wall Street Journal.

Iz tvrtke su pak objavili da već pozorno nadziru razvoj situacije i saniraju rupu. Prema njihovoj izjavi, pitka voda u okolici nije zagađena, a građanima su ponudili i neovisno i besplatno testiranje vode iz obližnjih bunara kako bi ih uvjerili da nije došlo do kontaminacije.

Mnogi aktivisti za zaštitu okoliša nisu bili zadovoljni tim odgovorom jer smatraju da tvrtka svojim operacijama ugrožava zdravlje ljudi u blizini, dok su iz Odjela za zaštitu okoliša Floride objavili da su u stalnom kontaktu s tvrtkom i da na dnevnoj bazi dobivaju izvješća o cijeloj situaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:56