LJUBAVNA PRIČA I ANEKSIJA

VIDEO: RUSI POTROŠILI MILIJUNE ZA FILMSKI SPEKTAKL KOJI NITKO NEĆE VIDJETI Ekranizacija aneksije Krima moći će se pogledati u samo dvije države

 
 youtube screenshot

Rusi su potrošili milijune eura za ekranizaciju dramatičnih događaja tijekom aneksije Krima, ali jedini problem u cijeloj priči je taj filmski spektakl moći vidjeti samo stanovnici Rusije i Bjelorusije.

- Ovo je odluka koja se donosi jedanput u cijelom stoljeću', dramatičnim glasom najavljuje se 'Krim', filmski spektakl koji uključuje ruske vojnike, tenkove, vojne zrakoplove, ali i ljubavnu priču koju direktor filma opisuje kao 'Romeo i Juliju'.

Od početka 'Krima' se prati romantična priča između mlade Kijevljanke koja je sudjelovala u prosvjedima na Majdanu i jednog mladića iz Sevastopolja koji se priključio proruskim pobunjenicima, piše Guardian.

- Ovaj film želim posvetiti svim ukrajinskim i ruskim oficirima koji su odbili pucati jedan na drugoga, te su tako izbjegli krvoproliće. To je bit cijelog filma, pokazati koliko se mi zapravo volimo - rekao je direktor Aleksej Pimanov koji je pomogao vlastitoj obitelji da pobjegne iz ratom obavijenog Luganska.

- Vidjeli ste svi što se tamo događalo. A s druge strane, na Krimu nije ispaljen ni jedan metak. Ruska intervencija je najzaslužnija što nije bilo rata na Krimu.

Naravno, ukrajinska strana malo drugačije gleda na cijeli projekt. U Kijevu su uvjereni da se 'Krimom' pokušava glorificirati nezakonita aneksija poluotoka.

- Krvoproliće na istoku zemlje se dogodilo isključivo zbog uloge Rusije. Pa tko je pobunjenike opskrbio s oružjem?!

Naravno, film u Ukrajini neće biti prikazan. Čak je i Pimanovu posljednje tri godine zabranjen ulazak u zemlju tako da on tu ništa ne može promijeniti.

Film zapravo nigdje neće biti prikazan osim u Rusiji i Bjelorusiji. Upravo je zbog 'Krima' Ukrajina uputila protestnu notu Minsku, nakon što se u kinima diljem Bjelorusije vrtio trailer Krima.

Pimanova je takav rasplet događaja poprilično razočarao.

- Film nema nikakve veze s propagandom. Uostalom, glavni ženski lik je simpatična osoba koja se svim srcem bori za proeuropsku vladu u Kijevu.

Pimanov je samo zaboravio spomenuti da je dobar dio filma financiran od strane ruskog ministarstva obrane. Navodno se cijela ideja projekta rodila u glavi ministra Sergeja Šojgua.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:13