VLAST U SUZAMA

VIDEO: TAJLANDSKA PREMIJERKA ZAPLAKALA 'Prekinite prosvjedovati, što više hoćete od mene?'

Premijerka Yingluck u utorak je rekla da neće odstupiti i da će izvršavati svoje dužnosti do izbora zakazanih za 2. veljače
 Pornchai Kittiwongsakui / AFP

Tajlandska premijerka Yingluck Shinawatra rasplakala se u utorak pred novinarima i kroz suze zamolila prosvjednike protiv vlade da raščiste ulice. Raspisala je hitne izbore kako su prosvjednici tražili, ali oni ne žele otići s ulica već traže od premijerke da odstupi s dužnosti u roku od 24 sata.

Prosvjedi traju tjednima, bilo je dosta nasilja, a prosvjednici su u ponedjeljak odbacili premijerkin poziv da odobre izbore. Oni traže da premijerku smijeni neizabrano “narodno vijeće”, što izaziva jezu u cijelom svijetu, koji se boji da će druga najjača ekonomija u Jugoistočnoj Aziji odbaciti demokratski proces. Premijerka Yingluck u utorak je rekla da neće odstupiti i da će izvršavati svoje dužnosti do izbora zakazanih za 2. veljače.

Problematični bivši premijer je brat sadašnje premijerke

"Sad kad je vlada raspustila parlament molim vas da prestane prosvjedovati i molim sve strane da počnu raditi za izbore", rekla je prije početka sastanka vladinog kabineta koji je održan u jednom vojnom klubu. "Popustila sam vam toliko da ne znam što više da napravim". Glas joj je na trenutak pukao od emocija, ali brzo se sabrala i napustila konferenciju za medije.

Prosvjednici su šarolika populacija pristaša rojalističke elite Bangkoka. Žele izbaciti premijerku Yingluck i iskorijeniti politički utjecaj njezina brata, bivšeg premijera Thaksina Shinawatre kojega je vojska srušila s vlasti 2006. godine, a on je sam ponudio da ode u egzil u Dubaj i tako izbjegao zatvor na koji je 2008. osuđen zbog zloporabe ovlasti i korupcije. Priča se da je ostao siva eminencija vlade premijerke Yingluck, do te mjere da je preko webcama sudjelovao u sastancima vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 06:57