AFERA SRPSKI VASO

ZVUČI POZNATO? Šef policije pola doktorata prepisao, pola kompilirao...

Stručnjacima je sumnjiva i brzina Nebojše Stefanovića: doktorirao je za samo 2 godine
 Vlado Kos / Cropix

BEOGRAD - Srpski ministar unutrašnjih poslova i bivši predsjednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović u središtu je skandala zbog optužbi da je plagirao dijelove svoga doktorata.

Te optužbe iznijela su u nedjelju na web portalu Peščanik tri srpska znanstvenika iz dijaspore: dr. Uglješa Grušić, docent na Sveučilištu Nottingham, dr. Branislav Radeljić, izvanredni profesor Sveučilišta East London i Slobodan Tomić, doktorand na London School of Economics and Politics.

- Doktorat ministra Stefanovića obiluje plagijatima. Dok su pojedini dijelovi njegove disertacije doslovno kopirani iz tuđih radova, bez odgovarajućeg navođenja, drugi su ‘mozaičkog’ tipa - napisala su trojica znanstvenika. Oni su detaljno proučili Stafenovićev doktorat stečen na Univerzitetu Megatrend u Beogradu 2013. godine, svega dvije godine nakon magisterija.

Poziv na odgovornost

- Doktorski studiji s izradom dizertacije obično traju od tri do pet godina i odlikuje ih mukotrpni rad i velika posvećenost...

Kako je onda ministar Stefanović uspio u tako kratkom periodu doktorirati, kada smo svakodnevno imali prilike gledati ga na televiziji kako rukovodi radom Narodne skupštine? - propituju srpski znanstvenici koji upozoravaju da je Stefanovićeva dizertacija “Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom (primjer grada Beograda)” daleko ispod standarda doktorata u pogledu sadržaja i znanstvenog doprinosa.

- Poanta ovog teksta nije da dobar političar ili partijski funkcionar treba imati dobar doktorat, već poziv na odgovornost.

Osoba koja je spremna ‘progurati’ kao doktorat znanstveno bezvrijedan rad koji ne ispunjava minimalne kriterije nije podobna da obavlja javnu funkciju - upozorili su znanstvenici.

Primjeri iz Europe

Naveli su i neke primjere europskih političara koji su zbog plagijata dali ostavke, poput Karla-Theodora zu Gutenberga, bivšeg njemačkog ministra obrane i najbližeg suradnika Angele Merkel i Annette Schavan, bivše njemačke ministrice obrazovanja.

Nakon što je članak o plagijatu ministra Stefanovića objavljen, web portal Pješčanik satima je bio meta hakerskih napada. U obranu ministra Stefanovića stao je rektor Univerziteta Megatrend Mića Jovanović koji tvrdi da su trojica srpskih znanstvenika iz dijaspore “nazovi stručnjaci” koji su “namjerno obmanuli javnost”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 21:44