RADOVI

ARHITEKTI SE POBUNILI ZBOG REKONSTRUKCIJE BRITANCA BEZ IKAKVE KONZULTACIJE SA STRUKOM 'Prije 19 godina smo uredili trg, a Grad nas sada ignorira'

Iz Grada su odgovorili da dorada postojećeg projekta nije bila potrebna, pa ih zato nisu kontaktirali zbog uređenja Britanca
 Tomislav Krišto / CROPIX

Arhitektonska struka se usprotivila postupnoj rekonstrukciji Britanskog trga koja je kulminirala nedavnom pripremom temelja za postavljanjem fontane.

Tvrde da Britanac pripada rubu donjogradske strukture i povijesnom spomeničkom pojasu, zbog čega je nedopustivo da se postavi tipska fontana, slična onoj na kružnom toku kod Radničke ceste, koja bi u potpunosti uništila duh povijesno bitnog trga.

- Takva će fontana očito biti neko tipsko rješenje s potpisom gradskih komunalaca, jer ne vjerujem da bi bilo koji arhitekt pristao potpisati projekt ‘no-name’ fontane u prostoru slojevite i zato osjetljive povijesne genealogije, na trgu koji pripada rubu donjogradske strukture. Ako je tako, onda je to devastacija zaštićenog prostora koji će dobiti, eto, još jednu anonimnu ‘atrakciju’ umetnutu u okruženje - rekli su nam arhitekti Jesenko Horvat, Tihomir Jukić, Krunoslav Šmit i Azra Suljić, koji su još 1997. godine izradili projekt uređenja Britanca, koji je pobijedio na arhitektonsko-urbanističkom natječaju i Grad ga je usvojio.

Ignoriranje

No, 19 godina kasnije Grad je iz nepoznatih razloga odlučio u potpunosti ignorirati prvonagrađeni rad arhitekata i ovoga ljeta počeo korak po korak mijenjati lice Britanca. Podsjetimo, prvo su uklonjeni obrtnički i trgovački objekti, terase kafića, zatim se pristupilo rekonstrukciji pristupnih ulica i sjevernog dijela Trga, kod rotora oko kojega se okreću autobusi, a prije par dana se krenulo u kopanje temelja za fontanu. A to je, doznajemo, tek prva faza rekonstrukcije Britanca, koja će se nastaviti na proljeće.

Protiv takvog, parcijalnog uređenja, Gradu su s Arhitektonskog fakulteta poslali dopis u kojem podsjećaju da se radi potpuno neprofesionalno i mimo konzultacija sa strukom, predlažući obnovu nekadašnje suradnje. Ova intervencija arhitekata počela je prije nego što je zamjenica pročelnika Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Zrinka Paladino optužila gradonačelnika Bandića za ignoriranje struke tijekom odobrenja gradskih projekata, a prenosimo ga u cijelosti:

“Kao nositelji autorskog prava nismo obaviješteni o akcijama i graditeljskim zahvatima na području Trga i njegovoj neposrednoj okolici.

Natječaj

Grad je nakon natječaja od Arhitektonskog fakulteta naručio izradu idejnog urbanističkog rješenja za širi obuhvat i stručnu podlogu za lokacijsku dozvolu 1999. godine, a dokumentacija je Gradu uredno isporučena.

U međuvremenu Trg i njegovo okruženje doživjeli su nekoliko prostornih intervencija, a doneseni su i novi propisi, zbog kojih je neophodno provesti reviziju natječajnog rješenja i osuvremenjivanje koncepcije uređenja, koji će preispitati organizaciju prometa, kao i potrebu eventualnih zahvata na rekonstrukciji komunalne infrastrukture (kolektor potoka Kraljevec).

Duh trga

Vrijednost prostora te njegova povijesna slojevitost nalaže obzir prema svakoj od mogućih intervencija. Ukoliko Grad želi krenuti u rekonstrukciju Britanskog trga, spremni smo obnoviti, doraditi i prilagoditi novim potrebama projektnu dokumentaciju.”

Iz Zavoda za prostorno uređenja Grada u jednoj su im rečenici odgovorili kako za sada ne postoje saznanja o cjelovitoj rekonstrukciji Britanskog trga, tako da dorada projektne dokumentacije Arhitektonskog fakulteta nije potrebna.

To nije odgovor koji bi struku mogao zadovoljiti, kažu arhitekti, jer je jasno da se umjesto cjelovite rekonstrukcije krenulo u parcijalnu, etapnu, a svodi se na isto - postupnu potpunu izmjenu lica i duha Britanskog trga.

- U odgovoru Zavoda se krije dvojbena namjera da se unutar obuhvata urbanističkog rješenja djeluje parcijalno kroz fragmentarne komunalne akcije. Vjerojatno je i pokušaj da se kroz rekonstrukciju prometnice izvede i fontana - upozorio je arhitekt Jesenko Horvat.

-------------------------
Fontana na Britancu bit će ista kao ona na Radničkoj

Iz Grada Zagreba nam je sigla potvrda da će fontanu uistinu raditi komunalci, a bit će ista kao na kružnom toku kod Radničke ceste.

“Projekt je izradila tvrtka I-Program d.o.o., a izvođač radova bit će GSKG. Buduća fontana, promjera 7,5 metara, izgledom će biti gotovo identična fontani na Radničkoj”, tvrdi u odgovoru Dinko Bilić, pročelnik Ureda za prostorno uređenje. Podsjetimo, dio građana i stručnjaka negativno su komentirali fontanu na Radničkoj, a jednako misle i o budućoj na Britancu. “Ovo je odraz nepoznavanja Zagreba i pokazatelj izostanka bilo kakve kulture prostora”, ističe Saša Šimpraga, analitičar prostora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:39