UTRKA ZA GLAVNI GRAD

BERNARDIĆ BEZ ŠANSI U BITKI ZA METROPOLU Stigli rezultati istraživanja popularnosti kandidata za gradonačelnika Zagreba

 Hanza Media

Aktualni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i dalje, prema istraživanjima javnog mnijenja, uživa najveću potporu građana, ali se naziru trendovi koji ukazuju na to da bi izbori koji će se održati u svibnju iduće godine mogli biti jedni od najneizvjesnijih unatrag 15 godina.

Posljednje istraživanje o rejtingu kandidata za gradonačelnika Zagreba provedeno je koncem prošlog mjeseca telefonskom anketom na tisuću ispitanika. Po njemu bi se za Milana Bandića odlučilo 32,7 posto građana. Na drugom je mjestu Sandra Švaljek (kandidatkinja koju podržava HSLS) s potporom 24,5 posto, a slijedi HNS-ova Anka Mrak-Taritaš koju podupire 17,4 posto ispitanika.

Fenjeraši

Slijedi SDP-ovac Davor Bernardić s podrškom njih 8 posto, potom bivši HDZ-ov ministar kulture Zlatko Hasanbegović (u anketi tretiran kao nezavisni) s podrškom 6,5 posto, zatim Drago Prgomet kao eventualni kandidat HDZ-a s podrškom 4 posto te, kao potencijalni kandidat Živog zida, Ivan Pernar s podrškom 3,6 posto ispitanika.

Riječ je o istraživanju koje je naručio HNS, čija je kandidatkinja Anka Mrak-Taritaš u subotu i službeno započela kampanju za gradonačelnicu Zagreba. Budući da istraživanje ide na ruku Mrak-Taritaš, njezin je stožer rezultate učinio dostupnima javnosti, što je izazvalo burne reakcije u dijelu SDP-a. Narodnjaci i njihova kandidatkinja su zadovoljni jer usporedba s istraživanjem iz svibnja ove godine pokazuje da joj rejting raste, da Bandićev i Bernardićev stagnira, a da popularnost Švaljek opada. Naime, u svibnju je Bandića podržavalo 32,9 posto ispitanika (sada 32,7), Švaljek njih 30,1 posto (sada 24,5), Mrak-Taritaš je imala potporu 7,7 posto (sada 17,4), a Bernardića 7,4 posto (sada 8 posto). Rezultati su usporedivi jer je istraživanje radila ista agencija, istom metodom i na istom broju ispitanika.

Važan podatak iz istraživanja pokazuje da HNS-ova kandidatkinja ima podršku lijevih birača, birača lijevog centra i centra, dok se birači desnog centra prije okreću Sandri Švaljek. Dvije najveće stranke, HDZ i SDP, još nisu istaknule svoje kandidate, pa se njihovi birači u dobroj mjeri opredjeljuju za druge opcije. Tako bi, prema spomenutom istraživanju, SDP-ovi birači u velikom postotku (31,3) podržali Mrak-Taritaš, zatim Bandića (njih 27,8 posto), potom Švaljek (njih 19,4 posto), dok bi Bernardića zaokružilo samo 17,2 posto SDP-ovih birača. S druge strane, najviše HDZ-ovih birača glasalo bi za Bandića (čak 40,4 posto), puno manje za Hasanbegovića (19,1 posto), a za Prgometa bi glasalo njih 8,1 posto.

U dijelu SDP-a osporavaju rezultate istraživanja i tvrde da se ono koristi i za potrebe njihove unutarstranačke kampanje.

- Prema anketama je Hillary Clinton predsjednica SAD-a, Velika Britanija je i dalje u EU, a Narodna koalicija na vlasti u Hrvatskoj - rekla nam je osoba iz stožera Davora Bernardića koja tvrdi da su rezultati istraživanja koje je HNS naručio drugačiji, a da stvarni Bandiću daju 27 posto potpore, Švaljek 25 posto, Bernardiću 14 posto, a Mrak-Taritaš 13 posto. SDP-ovac Gordan Maras, koji se na Facebooku obrušio na istraživanje, kaže da sve stranke rade istraživanja pred izbore, osobito u Zagrebu, da će ga raditi i SDP, a prema rezultatima HNS-ova izražava skepsu.

U HDZ-u ne osporavaju rezultate istraživanja, ali naši sugovornici tvrde da njihovi kandidati sigurno neće biti ni Hasanbegović, ni Prgomet.

- Prgomet je realan i svjestan da mu je zbog odlaska iz HDZ-a, angažmana u Mostu, potom osnivanja svoje stranke te na kraju vraćanja u HDZ pao rejting. Što je još važnije, on nema podršku unutar stranačke baze - rekao nam je sugovornik iz HDZ-a te napomenuo da će se ovih dana u HDZ-u o tome obaviti nekoliko ozbiljnih razgovora. Navodno bi već početkom idućeg tjedna o toj temi s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem trebao razgovarati predsjednik HDZ-ove zagrebačke organizacije Andrija Mikulić.

Mikulić?

Premda ni Mikulić prema anketama ne stoji dobro, njegova je ambicija da bude HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba. - Odluči li, međutim, stranačko vodstvo da je bolje istaknuti nekog drugog kandidata, Mikulić neće praviti nikakve probleme. On će poštovati stranačku odluku i sve svoje resurse staviti na raspolaganje HDZ-ovu kandidatu - kaže sugovornik iz HDZ-a.

Prema neslužbenim informacijama, u HDZ-u se razmišlja o sasvim novom licu koje bi se uključilo u bitku za gradonačelnika glavnoga grada. U nekim krugovima spominje se kao kandidatkinja Martina Bienenfeld, ali nam je to u samom vrhu HDZ-a opovrgnuto. Plenković ju cijeni, ali ju ne vidi u toj ulozi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:18