UOČI NOVE OGRIJEVNE SEZONE

BUNT STANARA ZBOG OSJETNO VEĆIH RAČUNA ZA GRIJANJE Požalili zbog ugradnje razdjelnika, presjekli su cijevi jer žele izaći iz sustava HEP Toplinarstva

Vladimir Popovski i Marija Paraga

Godinu nakon što su ugradili razdjelnike topline, gotovo 150 stanara zgrade u Ulici Milana Rešetara u Španskom ovih dana nabavlja električne grijalice, kalorifere, uljne radijatore i klima-uređaje kojima se namjeravaju grijati predstojeće sezone, a presjekli su i cijevi za dovod tople vode na svim radijatorima na stubištu.

Razlog su i do 20 posto veći računi koji su im stizali tijekom prošle zime od HEP Toplinarstva unatoč uvjeravanju stručnjaka i čelnika Ministarstva gospodarstva da će im se računi nakon uvođenja sistema za izračun potrošnje po svakome stanu smanjiti.

- Očekivala sam niže cijene, a kad ono računi veći od 10 do 15 posto! A u razdjelnike sam uložila 3500 kuna. U siječnju ove godine dobila sam račun od čak 1190 kuna. Jest da je stan veći, ali opet je previše. U kuhinji i maloj sobi radijatore uopće nisam otvarala, a ostali su mi između dva i tri. Pokrivala sam se s nekoliko deka jer smo noću isključivali grijanje. I uz toliku štednju skuplje je nego prije razdjelnika - tvrdi Marija Paraga.

Radijatori

Još gora situacija je kod njenog susjeda Stjepe Iliševića.

- Računi su mi viši za 20 posto. Manje ću uključivati radijatore, pokrivat ću se dekama, a kupit ćemo i električnu grijalicu. Imam klimu pa ću i njom temperirati - otkriva nam.

U susjednom ulazu Mirjana Gaura kaže da nakon ugradnje PVC stolarije i izolacije zidova tijekom kuhanja uopće nije imala potrebu paliti radijatore, ali su unatoč tome računi bili sve veći.

- U HEP-u su mi rekli da što bih ja htjela, jer koliko tople vode puste u sustav, toliko moramo plaćati bez obzira na to koliko te tople vode stvarno potrošimo. Nakon ugradnje razdjelnika imam nešto manje račune, ali su preveliki u odnosu na to koliko štedim.

Primjerice, uštedim 50 posto, a platim samo 20 posto manje. Pa nije to ono što su govorili - kaže M. Gaura.

Svi ti i još mnogi drugi primjeri potakli su Vladimira Popovskog, inače inženjera, da se pozabavi problemom, pa je tako izradio detaljan elaborat u kojem je za svaki stan u zgradi izračunao i usporedio broj potrošenih impulsa i potrošnje, te ustanovio da su, mimo svake logike, profitirali vlasnici velikih stanova gdje se radijatori mogu isključiti u prostorijama u kojima se ne boravi, a najviše ispaštaju mali stanovi.

Impulsi

Elaborat je poslao Ministarstvu gospodarstva i Institutu “Hrvoje Požar”, ali na ključno pitanje kako to da uopće nema uštede, iako više od 40 posto radijatora nije radilo, nikakav odgovor nije dobio.

Računicom je došao do ideje da se, primjerice kao u Sloveniji, izjednači omjer postotka isporučene toplinske energije koja se obračunava prema broju impulsa i energije po površini samostalne stambene jedinice.

- Ako do sljedeće sezone grijanja ne bude nikakvog razumnog i pravednog rješenja, dio stanara koji su ugradili razdjelnike i termoventile izaći će iz ovog sustava očitanja potrošnje. Kako je moguće da kalorimetar nije registrirao nikakvo smanjenje korištenja energije, a prema podacima proizvođača postiže se 25-30 posto uštede - pita se predstavnik stanara Popovski.

Iz HEP Toplinarstva kratko su komentirali da svako samoinicijativno skidanje ogrjevnih tijela narušava toplinsku ravnotežu objekta, pa je nužno povećanje ili ugradnja dodatnih tijela u susjednim stambenim prostorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:16