POMAMA ZA SMJEŠTAJEM

CRNO TRŽIŠTE U ZAGREBAČKIM STUDENTSKIM DOMOVIMA Ilegalna prodaja soba cvjeta

Ilegalna prodaja soba svake godine krene krajem kolovoza nakon što se objave rezultati natječaja za smještaj u studentske domove
 Tomislav Krišto / Hanza Media, Facebook

Prvi chat izgledao je ovako.

“Pozdrav, jesi li već prodao muško mjesto na Cvjetnom?”

“Nisam, ako nudiš više od 6000 kuna.”

Na drugom je pak išlo na sljedeći način.

“Jesi prodao?”

“Nisam.”

“Aha. Daj mi reci koliko, koji pav i soba’”

“ 7000...7- 9 paviljon.”

U proteklih tjedan dana ovako je izgledala većina Facebook studentskih grupa nakon što su objavljeni rezultati za smještaj u studentske domove na stranicama Studentskog centra. Krevet u studentskim sobama ove se godine ilegalno prodaje po nikad višim cijenama, koje dostižu i više od 7000 kuna, a razlog eksploziji cijena, prodavači objašnjavaju obnovom domova zbog Europskih sveučilišnih igara, ali i povećanjem stanarine u domovima koja je ovisno o kategoriji narasla od 100 do 275 kuna. Proteklih godina naime, cijena je za studentske sobe višeg ranga, u Cvjetnom naselju i na Šari prosječno iznosila oko 5000 kuna, dok je za Lašćinu i Savu bila ispod 4000 kuna.

Nije hotel

No, velike svote očito nisu prepreka jer se sobe razgrabe u roku od deset minuta nakon što su oglašene. Potražnja je veća od ponude pa velik dio studenata danima traži sobu koju bi mogli kupiti. Neki su se čak naljutili jer su “preprodavači” previše podigli cijene, pa su se na Facebook grupi mogli pročitati komentari poput “pa zar plaćamo život u hotelu s pet zvjezdica”, dok su drugi odgovarali: “Kupujete mjesto u domu jer ga niste dobili svojim trudom i još se žalite”. Iako je zahtjevom za 7000 kuna za mjesto na Cvjetnom podigao buru, dotični student ipak je bez problema prodao dom, najviše zato što studenti vole komfor života u domu.

- Više je razloga zašto je život u domu bolji nego na stanu. Čak i kada se kupi najskuplji dom, plaća stanarina svaki mjesec, nema brige oko režija, popravaka, hrane i kuhanja jer svi domovi imaju menze sa subvencioniranom prehranom.

Nema na rate

Također, važno je imati na umu lokaciju, domovi su blizu centra, dok bi se za istu cijenu mogao iznajmiti tek stančić s nekoliko cimera na rubnim dijelovima grada - tvrdi. Tako će studenti koji odluče ilegalno kupiti sobu morati izdvojiti 7000 kuna, koji bi prema oglasima na studentskim grupama trebali biti isplaćeni u cijelosti i u gotovini, plus 5750 kuna stanarine za deset mjeseci života u 15 kvadrata koje dijele s jednom osobom.

Preprodaja domova dugogodišnji je problem zagrebačkog Studentskog centra, najviše zbog toga što nema dovoljno mjesta za sve studente. Ove se godine prijavilo 9719 studenata, a mjesto je naposljetku dobilo njih 6925. Studenti se slažu, prodaja domova stvar je tržišne igre. Kada jedan uspije prodati za 7000 kuna, i drugi će se odlučiti na isto.

- Imam stan u Zagrebu, ali svejedno se svake godine prijavim i prodam dom. Ne osjećam se da radim išta krivo, svi to rade, a novcem od prodaje pokrijem režije za gotovo pola godine. Ne vjerujem da će me uhvatiti, na moje mjesto je kontrola došla samo jednom.

Kontrola izostaje

Ove godine sam dobio rekordnih 6500 kuna za mjesto u trećem paviljonu na Savi - otkriva jedan “preprodavač”. Svi se slažu da kontrole nisu dovoljno česte. Tako nam je jedan student koji četiri godine živi na Lašćini rekao kako mu kontrola nije došla niti jednom, dok je studentici koja je živjela na Šari i Cvjetnom došla svega dva puta.

- I kad vam dođe ima načina da se izbjegne kazna. Kažeš da si u posjeti - objašnjavaju studenti.

Iz SC-a kažu da kontrola dolazi povremeno ili ciljano na sumnjivo pravo korištenja. Ukoliko uhvate ilegalca, on i vlasnik sobe imaju trajnu zabranu prijave na natječaj.

-----------------------------------
Rigorozne kazne za prodavače kreveta

Tomislav Knežević iz osječkog Studentskog centra kaže da kod njih nema previše problema s ilegalcima zbog malog kapaciteta od tek 426 mjesta.

- Sve studente znamo poimence pa ne znam kako bi se netko uselio bez da je ostvario pravo na smještaj. Sobe pregledavamo jednom mjesečno -kaže.

Split za studente ima oko 1200 mjesta pa je moguće da netko kupi ili proda dom, no rukovoditelj Službe studentskog smještaja Matko Matković kaže kako broj uhvaćenih iz godine u godinu opada.

- Kazne su rigorozne, kontrole česte, pa su studenti prestrašeni. Mnogi se odlučuju na najam stanova jer su jeftiniji ako ih dijele sa cimerima nego na kupovinu soba na ilegalan način - tvrdi Matković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:57