ZRINJEVAC

DRAMA U ZAŠTIĆENOJ VIŠEKATNICI U CENTRU ZAGREBA 'U stanu mi se odjednom stvorila fontana! Ako voda nastavi prodirati, zgradi prijeti urušavanje...'

Uzrok još nije poznat, a višekatnica na adresi Strossmayerov trg 7 ima status kulturnog dobra
 Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

Voda je počela šikljati iz male pukotine pokraj vrata toaleta. U stanu sam odjednom imala fontanu. Poplavio se cijeli hodnik i poplava je stigla do zamrzivača.

Susjedi su mi došli pomoći skupljati vodu i spasiti stvari jer sama nisam mogla zaustaviti vodu. Ionako sam jadna i bolesna, još me sad i ovo spopalo - govori nam potreseno 70-godišnja Emilija Hleb dok briše pod.

Vreće soli

- Da sam otišla iz stana, sve bi poplavilo. Čista voda je išla u visokom mlazu, pa bi onda stala, pa opet krenula... Sve do ponedjeljka nisam imala mira - prisjeća se Emilija Hleb koja zbog nejednakog mlaza i čiste vode vjeruje da je riječ o podzemnim vodama. Alarmirane su sve institucije, no nitko im nije pomogao jer kažu da to nije u ničijoj nadležnosti.

- Na kraju su mi susjedi donijeli vreće soli za posipanje po ledu, posložili smo njih i krpe da obranimo stan - objašnjava gospođa Hleb koja strahuje od ponovnog prodiranja vode. Što je uzrok prodiranja vode u stan, pokušali smo doznati od Vodoopskrbe i odvodnje.

- Za predmetnu lokaciju zaprimljena je prijava u Vodoopskrbi i odvodnji d.o.o. Sektor vodoopskrbe obavio je očevid. Utvrđeno je da nije riječ o kvaru na dijelu javnog vodoopskrbnog sustava - priopćili su.

Stanari se pitaju zar je zaista potrebno da se spomenik kulture u centru grada potopi ili uruši kako bi gradske vlasti detektirale problem i konačno ga počele rješavati konstruktivno. Susjeda Dunja Kiking objasnila nam je koliko je zgrada važna za Zagreb.

Podzemne vode

- Ova zgrada iz 1879. godine prvi je secesijski stambeni objekt u Zagrebu i ima trostruku zaštitu. Dio je zaštićene gradske jezgre, kao dio Lenucijeve potkove, ali i kao pojedinačno kulturno dobro - rekla je Kiking.

Je li moguće da podzemna voda prodire u stanu u središtu grada, provjerili smo s građevinskim stručnjakom Žarkom Željkom koji ističe da uzroci prodiranja vode u stan mogu biti različiti.

- Treba pregledati sve projekte instalacija koje su možda negdje oštećene zbog radova, čak je moguće da je nastalo oštećenje i pri obnovi Gajeve koja je u blizini. Valja pregledati i oborinske vode, a teoretski bi se mogao pojaviti i novi izvor vode. Možda su problem i podzemne vode. Normalno je da one postoje, no problemi nastaju kada njihov nivo naglo pada ili se diže - objašnjava Žarko koji nam je rekao da što god uzrokuje probijanje vode, stvara opasnost za zgradu na Strossmayerovu trgu.

- Veća količina vode u tlu može naštetiti temeljima zgrade zato što se čestice tla ispod temelja ispiru. Tlo slabi cirkuliranjem vode, koje očito postoji čim voda izvire u stanu, dio zgrade je na oslabljenom terenu koji bi uskoro mogao početi propadati pa će nastajati pukotine na zgradi. Prve pukotine već bi se mogle vidjeti kad se osuši tlo u proljeće. Ako se ubrzo ne otkrije uzrok, krajnja posljedica mogla bi biti urušavanje zgrade - rekao je Željko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:19