VELIKI PLANOVI

EKSKLUZIVNO: PROSTOR OKO TRGA ŽRTAVA FAŠIZMA POSTAJE VELIKA ŠETNICA Zelena pješačka oaza spojit će Trg bana Jelačića i Branimirac

Branimirova tržnica iduće će godine postati prva moderna europska tržnica u cijeloj Hrvatskoj i prepoznatljivo mjesto, koje će nuditi prije svega eko i domaće proizvode, uz dopunu s ugostiteljskim sadržajima.

Tako barem najavljuju iz Grada i Zagrebačkog holdinga koji rade na tom velikom projektu. Cilj je projekta pretvoriti Branimirovu tržnicu u turističku atrakciju za putnike koji dolaze iz smjera autobusnog kolodvora i zračne luke, a iz Grada to ujedno namjeravaju postići stvaranjem novog pješačkog smjera kretanja od autobusnog kolodvora do Trga bana Jelačića. Novi bi smjer išao uz drvored Ulice kneza Višeslava, preko Meštrovićeva paviljona i novoformirane pješačke šetnice koja je uskoro u planu, u Ulici Franje Račkog, do Jurišićeve i dalje. Ideju za dio te šetnice u Gradu su zaprimili od arhitektonskog studija Elle, iz kojeg su ponudili drukčiju viziju prostora oko Trga žrtava fašizma. Arhitektica Loredana Stunić želi da prostor oko paviljona bude bogat zelenilom i da se stvori oaza za pješake, a cilj joj je oživjeti Meštrovićevu viziju trga.

Povijesna matrica

- Projekt uređenja Trga žrtava fašizma obuhvaća plato oko Doma hrvatskih likovnih umjetnika, odnosno Meštrovićeva paviljona. Prijedlog uređenja pretpostavlja vraćanje trga u povijesnu matricu, koju je zamislio Meštrović, a sve na temelju konzervatorske studije iz 1989. godine koji je izradio Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode - kaže Stunić, koja je inače jedna od projektantica Memorijalnog centra raketiranja Zagreba 91./95. Prošireni prijedlog projektanta u sklopu idejnog rješenja uređenja trga je formiranje pješačkog poteza od Jurišićeve prema Meštrovićevu paviljonu, u Ulici Račkoga, zelenim pješačkim potezom između kolničkih i tramvajskih trasa u smjeru istok - zapad. Stunić naglašava kako novo uređenje ne bi utjecalo na cestovni i tramvajski promet, a dodaje da projekt pretpostavlja i kvalitetnije osvjetljenje samog paviljona, kako bi zgrada nakon uređenja okoliša dominirala u vizurama trga, osobito iz smjera Ulice Račkoga.

Ostakljena tržnica

Spajanjem Trga i Branimirove tržnice Zagreb bi dobio jednu šetnicu koja bi bila ispunjena mnogim turističkim ponudama i atrakcijama.

U skladu s time u cijelosti bi se rekonstruirala zgrada tržnice, kao i prostor koji zgradu okružuje u njezinoj užoj i široj zoni.

Pročelja između postojeće nosive konstrukcije bit će ostakljena jer, kako stoji u dokumentima, otvaranje pročelja objekta prema vanjskom prostoru važan je element u stvaranju komunikacije unutarnjeg prostora tržnice s vanjskim trgom.

U planu je i pročišćenje parcele, kako bi se dobio kvalitetan višenamjenski javni prostor.

Slobodni dio trga oko glavne zgrade tržnice mogao bi postati mjesto za održavanje raznih tematskih sajmova i događanja, a postavile bi se nadstrešnice intenzivno crvene boje sa šestinskim uzorkom.

Nadzemna garaža uz Držićevu aveniju?

Prema ideji arhitektice Loredane Stunić, iz Ulice Franje Račkog uklonila bi se parkirališna mjesta po cijeloj dužini, na čijem bi se mjestu postavila zelena šetnica, a ulica bi i dalje bila otvorena za tramvajski i automobilski promet. Uredio bi se i prostor oko samog Meštovićeva paviljona koji bi dobio i posebnu rasvjetu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:14