ZARAZA SE ŠIRI

EPIDEMIJA BOLESTI KOJA MOŽE BITI VRLO OPASNA U Zaraznoj završilo već nekoliko desetaka ljudi, stručnjaci: Ne idite u poznato izletište kod Zagreba

Iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević kažu da je, srećom, riječ o blažim oblicima zaraze
 Marko Todorov / CROPIX

Zbog mišje groznice koja hara na području Medvednice dosad je u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević nakratko hospitalizirano 33 građana.

Na sreću, otkriva nam ravnateljica bolnice Alemka Markotić, svi su slučajevi okarakterizirani kao blaži oblici zaraze, zbog čega nije bilo potrebe za dijalizom bubrega, nego su oboljeli, mahom izletnici, uz povišenu temperaturu i proljev pušteni kućama. Mišja groznica, ističe ravnateljica Markotić, na području Medvednice prvi je put zabilježena 2012., sljedeća epidemija bila je 2014., te zatim ove godine.

- Medvednica je aktivno žarište mišje groznice, za što nemamo objašnjenje. Trebale bi se napraviti opsežne znanstvene analize da se ustanovi zašto je to tako. Ove je godine uočen povećan broj glodavaca, vjerojatno zbog veće količine sjemena bukve, hrasta i drugih plodova kojima se hrane, ali zašto ih je toliko zaraženih, nije poznato - tvrdi Markotić.

Za povećan broj zaraženih osoba, doznajemo, najvjerojatnije je odgovorno iznadprosječno toplo proljetno vrijeme koje vlada zadnjih mjesec dana, zbog čega se mnogo građana odlučuje vikend provesti na Medvednici.

Stoga iz Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević preporučuju građanima da izbjegavaju Sljeme neko vrijeme, a na web stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar naveli su mjere opreza i ponašanja kako bi se izbjegla zaraza.

Poručuju da se izbjegava sjedenje i ležanje izravno na tlu, da se hrana i piće drže u zatvorenim spremnicima te da se prije konzumacije jela, pića i cigareta dobro operu ruke toplom vodom i sapunom ili tretiraju dezinficijensom na bazi alkohola. Također upozoravaju izletnike da ne piju vodu iz neuređenih šumskih izvora te da plodove ubrane u prirodi koji se jedu sirovi operu vodom.

Bolest počinje visokom temperaturom i crvenjenjem kože, moguće je i slabljenje vida te probavne smetnje, a u najgorem slučaju može doći do zatajivanja bubrega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:40