UTRKA U BAKAČEVOJ

FOTO: JEDINSTVENI SVJETSKI DOGAĐAJ U ZAGREBU Zabijelilo se sve na potezu od Katedrale do Manduševca, spektakl će prenositi i BBC

    AUTOR:
    • Sergej Trajković,
    • Petra Plivelić

  • OBJAVLJENO:
  • 03.01.2017. u 09:31

Jutarnji.hr

Advent ispred kavane Johann Franck i na Europskog trgu jučer i službeno završen, tjedan dana prije ostalih lokacija. Razlog je postavljanje skijaške staze Bakačevom i pripreme za jedinstveni događaj u svijetu ovog zimskog sporta.

 

No, uz stazu je ipak otvoreno nekoliko “zamjenskih” kućica poput Ski rooma i Starog lisca koje imaju tradicionalnu ponudu – kuhano vino, čajevi, kobase, fritule. Sve bi trebalo biti spremno do sutra u 18 sati. Slalomska utrka legendi svjetskog skijanja koji će se spustiti Bakačevom ulicom i time proslaviti 50 godina od prve utrke FIS Svjetskog kupa održat će se u srijedu u 19.15 sati. To je prvi put u povijesti da će se skijaška utrka održati u samom centru jedne metropole, zbog čega su se za praćenje događaja zainteresirali mediji iz cijelog svijeta.

Zagreb, 020117. Bakaceva ulica.
Radovi na skijaskoj stazi koja ce biti postavljena od Katedrale do Mandusevca radi nastupa skijaskih legendi, povodom Svjetskog kupa na Sljemenu.
Na fotografi: Detalj staze.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 

Topovi

Prijenos uživo utrke koja se održava u sklopu programa “Zagreb slavi 50 godina FIS Svjetskog kupa” potvrdile su televizijske postaje ORF iz Austrije, SRF iz Švicarske, SVT iz Švedske, Eurosport, a uživo će emitirati čak i britanski BBC te J sports iz Japana. Duljina staze u Bakačevoj će biti 165 metara, a za njenu izgradnju osigurano je 900 kubnih metara snijega kako bi debljina snježnog pokrivača bila 50 centimetara. Umjetni snijeg je s Gornje Bistre do Bakačeve sinoć počelo prevoziti šest kamiona, po šest puta svaki, a tijekom dana će se poravnati ralicom i postaviti vrata. Snijeg su mjesec dana radili topovi za umjetno zasnježivanje pomoću hladne vode iz umjetnog jezera smještenog podno Crvenog spusta na Sljemenu, koja se pumpama dovodi do topova, a idealna temperatura zraka za njegovu izradu je od minus jedan do minus tri stupnjeva Celzijevih. Voda se pomoću posebnih hladnjača u topovima pretvara u ledene kristaliće i raspršuje po tlu. Širina staze je od 8 metara na startu do 10,5 metara u cilju, a na najužem dijelu iznosi 7,60 metara. Na početku staze će biti postavljeni drveni štapovi, odnosno slalomska vrata, kako se radilo prije 50 godina, a završit će suvremenim vratima i tako pokazati kako se tehnologija mijenjala kroz povijest.

Legende

U revijalnoj utrci ukupnih pobjednika Svjetskog kupa će se od starta kod katedrale do cilja kod Manduševca spustiti čak 18 osvajača velikog kristalnog Globusa, među kojima i naši Janica i Ivica Kostelić, zatim Annemarie Moser-Pröll, Pernilla Wiberg, Marc Girardelli, Alberto Tomba, Marcel Hirscher, Petra Kronberger, Tamara McKinney, Tina Maze, Andreas Wenzel, Michele Jacot Herry, Lise-Marie Morerod, Michaela Dorfmeister, Renate Götschl i Nicole Hosp. Svaki od njih će imati skije, štapove, kacigu ili neki drugi detalj iz vremena svoje skijaške karijere. Tako će Janica danas dobiti povijesnu priliku da pobijedi u svome gradu.

Cijena

Koliko će ovaj spektakl koštati, nije poznato.

- Cijena utrke i proslave u Bakačevoj su unutar proračuna za Snježnu kraljicu koji ove godine iznosi 23,5 milijuna kuna, od čega je većina, 75 posto, financirano sponzorima, a samo 25 posto je novac Grada Zagreba - rekla je Kristina Laco, predstavnica organizatora Snježne kraljice.

Utrci će na istoj stazi prethoditi izvlačenje startnih brojeva za mušku utrku na Sljemenu, za koju će se u 18.15 sati 15 najboljih slalomaša svijeta spustiti Bakačevom ulicom do glavnog zagrebačkog trga na skijama.

Tagovi

ELIPSO

Izdvajamo