ROMANTICI ILI VANDALI

FOTO: KOMANDOSI LJUBAVI NA ZAGREBAČKOM ZELENOM VALU Netko u hrvatskoj metropoli noću ukrašava semafore zelenim srcima

Srca su se prvi put pojavila 2008. godine u Belgiji, a prije četiri godine i u Zadru. Kazna je 2000 kuna, upozoravaju iz policije

Na Zelenom valu kod Hrvatskog narodnog kazališta građani su ovih dana na semaforu mogli vidjeti zeleno srce. Jedno je bilo i u Žerjavićevoj na križanju s Gundulićevom. Još jedno na križanju Ilice i Svetog Duha. Zelena srca proširila su se po gradu, a svako bi svijetlilo nekoliko sekundi i nestalo. Da bi se ponovno upalilo, trebalo je proći crveno svjetlo, potom žuto i tek onda bi se zeleno srce vratilo.

Ovaj tjedan je nepoznata osoba - ili više njih - postavila na nekoliko semafora u Zagrebu crnu, plastičnu traku kojom je treće svjetlo na uređaju za signalizaciju svijetlilo u obliku srca. Prometni prekršitelji djelovali su pod okriljem noći kako bi građanima na Zelenom valu ujutro pripremili iznenađenje. Njihov motiv još nije poznat. Je li to bilo izazivanje kratkog osmijeha na licu građana, slava na društvenim mrežama ili možda gesta prema nekoj posebnoj osobi kojoj će ovo Valentinovo ostati u pamćenju, pokazat će vrijeme.

Policija

Fotografija valentinovskog semafora objavljena je i u Facebook grupi Zakaj volim Zagreb te je u nekoliko sati prikupila više od 1700 lajkova i mnogo pozitivnih komentara. I jedan negativni. “Vandalizam”, napisao je valentinovski Grinch i time vratio sve zaljubljene u realnost gdje je ovaj čin zapravo prekršaj. Točnije, prekršaj težak 2000 kuna.

Pitali smo prvo u Policijskoj upravi zagrebačkoj spada li ovaj vandalski čin u njihovu domenu. Oni su isprva bili iznenađeni, ali su nas u konačnici uputili na članak 14. stavak 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

“Na prometni znak i na stup na koji je znak postavljen zabranjeno je stavljati sve što nije u svezi sa značenjem prometnog znaka”, kaže zakon, a u nastavku stoji da će osoba koja postupi suprotno odredbi biti kažnjena s 2000 kuna. Zasad nemaju niti jednog sumnjivca za prekršaj pa se pretpostavlja da će prestupnik ili grupa prestupnika proći nekažnjeno.

- Službene osobe će obići navedene lokacije i obavijestiti nadležne službe da to uklone - poručili su iz policije.

Nadležna služba u ovom bi slučaju bile Zagrebačke ceste koje brinu o funkcioniranju i ispravnosti prometne signalizacije. U Zagrebačkim cestama kažu kako sumnjaju na nekog umjetnika, ali i da je njihov posao ukloniti bilo kakve nepravilnosti na prometnoj signalizaciji.

- Kada nam netko dojavi bilo kakvu nepravilnost, naš je posao ukloniti smetnju koja bi mogla otežavati preglednost u prometu - rekao je Vlado Suša, glasnogovornik Zagrebačkih cesta.

Ovaj čin je Zagrebačkim cestama možda prouzročio i materijalnu štetu.

- Ako se radi samo o crnoj traci, onda ju je dovoljno odlijepiti, ali ako je semafor oštećen, tada moramo maknuti staklo i staviti novo - rekao je Suša te dodao kako je u deset godina svoje službe već imao dva slična slučaja lijepljenja šablona na prometnu signalizaciju.

Ovakvi prestupi ne događaju se samo u Zagrebu. Prije četiri godine i u Zadru se pojavilo zeleno srce na semaforu. Osoba koja je oblikovala srce nije pronađena, ali je crna traka postavljena mjesec dana prije Valentinova tako da se vjerojatno ne radi o istim počiniteljima.

“Komandosi ljubavi”

Slični scenariji odvijaju se i u samom srcu Europe. U Bruxellesu u Belgiji uoči Valentinova 2008. godine skupina građana je na semafore nalijepila šablone u obliku srca. Samoprozvani “komandosi ljubavi” su se pod okriljem noći s maskama na glavi velikom brzinom penjali na semafore i na njih lijepili šablone. Briselski gradski oci nisu bili oduševljeni idejom te su šablone drugi dan skidali pod izgovorom da ometaju promet. Ipak, nisu ih kaznili.

Sličan scenarij kao i u Zagrebu, tako da su zagrebački prestupnici možda dio mreže “komandosa” koja postoji još od 2000. godine. Ili osobe koje žele unijeti malo ljubavi u sivu svakodnevicu. Ili zaljubljeni mladić koji želi osvojiti djevojku. Cijeli slučaj zasad ostaje misterij, sve do sljedećeg praznika ljubavi kada nas možda ponovno dočekaju srca na semaforima. Ili na nekoj drugoj prometnoj signalizaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:02