OBNOVA ZAPUŠTENE FONTANE

MARŠAL IPAK OSTAJE U ZAGREBU! Bandić daje 750.000 kn za Tratinčicu za Tita, Hasanbegović: Neka to bude titoistička Višeslavova krstionica

 
 CROPIX

Zapuštena fontana “Tratinčica za Tita”, na čijoj stražnjoj strani stoji natpis “Ponosni smo da smo živjeli u doba tvoje”, koja se nalazi u perivoju ispred stambene zgrade u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici uskoro bi ponovno mogla proraditi i zasjati u punom sjaju s obzirom na to da Grad Zagreb planira cjelovitu obnovu tog prostora za ukupno 750 tisuća kuna bez PDV-a.

Danas u potpunosti neispravna fontana rad je pokojnog dubrovačkog kipara Marijana Kockovića, za kojeg se govorilo da je uz Augustinčića najdraži Titov kipar, dok je pejzažni spomen-perivoj “88 stabala za druga Tita” osmislio arhitekt Dragutin Kiš 1982. godine, kada se po cijeloj bivšoj Jugoslaviji sadilo drveće u spomen na posljednji Titov rođendan.

Obnovom fontane posvećene “najvećem sinu svih naroda i narodnosti”, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tako će Josipa Broza Tita ipak ostaviti u Zagrebu, i to unatoč tome što je većinu u Gradskoj skupštini ostvario uz pomoć Neovisnih za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, čiji je isključivi uvjet za suradnju bio micanje imena Trga maršala Tita, a čija je agenda uklanjanje svih simbola komunističkog režima iz javnog prostora.

CROPIX

Potpuna sanacija

Kako doznajemo u gradskoj upravi, obnova Titove tratinčice i perivoja koji se nalaze u Vukovarskoj ulici na broju 222-224, ispred osmerokatne višestambene zgrade koju je 1953. godine osmislio arhitekt Neven Šegvić, obuhvaćat će sljedeće.

Obnovit će se sve kamene staze u parku, sanirat će se betonske ploče i postaviti rubnjaci, a izradit će se i postaviti ukupno 15 klupa za sjedenje, od čega će ih šest biti identično onima kakve se sada nalaze u perivoju. Postavit će se nove košarice za smeće, ukupno 10 komada, te dvije kante za pseći izmet.

Obnovit će se fontana sa svim priključcima za struju i vodu, a uvest će se i reverzibilno cirkuliranje vode. Isto tako, obnovit će se travnjak, posaditi raznoliko bilje, a u planu je sjetva novih trantinčica koje će se prostirati na osam četvornih metara.

Konzervatorsko-restauratorski radovi na brončanoj fontani Tratinčica neće se obavljati.

Naši sugovornici iz Grada kažu da je obnova Tratinčice dio velikog akkcijskog plana obnove svih zapuštenih fontana u Zagrebu. Bandić je u proteklom mandatu dovršio izgradnju fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice, a izgradio je fontane na Britanskom trgu i Radničkoj te obnovio onu na Tomislavcu. Zbog toga su ga često kritizirali, a dio kritika uputila je struka koja je zagrebačkom gradonačelniku poručila da umjesto gradnje novih obnavlja postojeće fontane u gradu koje su prepuštene propadanju. U Zagrebu trenutno postoje 44 javne fontane.

Prema riječima naših sugovornika, obnova Titove Tratinčice nije Bandićev ustupak protivnicima uklanjanja imena Trga maršala Tita, nego samo slučajnost koja se poklopila s nedavnim događanjima u Gradskoj skupštini oko formiranja većine.

- Ta fontana jednostavno je došla na red za obnovu pa je teško nagađati o tome da se Bandić time želio dodvoriti onima koji bi željeli da ostane Trg maršala Tita. Ono što je sigurno jest da uskoro kreće obnova fontana na Trgu žrtava fašizma - otkrivaju naši sugovornici.

CROPIX

Simboli prošlosti

Ostavljanje Titova imena u Zagrebu mogla bi utjecati na koaliciju unutar zagrebačke Gradske skupštine. Ta koalicije između Bandića, HDZ-a i Neovisnih ostvarena je tek nakon što je zagrebački gradonačelnik pristao na ucjenu i ultimatum Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića da promijeni ime Trga maršala Tita.

Hasanbegović i Esih više su puta, prije potpisivanja koalicije, naglašavali da neće surađivati s Bandićem i HDZ-om dok se ime Trg maršala Tita, “taj biljeg nasilja nad hrvatskim narodom”, ne ukloni. Obnova fontane, na čijoj pozadini stoji poruka Titu kako su Zagrepčani ponosni da su živjeli u njegovo doba, iznenadila je Zlatka Hasanbegovića.

Kako nam je sam rekao, načelni politički stav njega i Neovisnih je da se iz javnog prostora trebaju ukloniti svi simboli komunističke prošlosti.

Promjena imena trga

- Ali u ovom konkretnom slučaju riječ je očiglednom umjetničkom djelu pa bi o njegovoj obnovi i restauraciji riječ trebali dati konzervatori. Kako u javnosti ne bi protumačili da smo zagovornici barbarskog obračuna sa simbolima, sklon sam da se taj spomenik obnovi i očuva kao određena vrsta relikta prošlosti. Taj prostor u Vukovarskoj čini mi se kao prikladno mjesto budućeg okupljališta sljedbenika titoističkog kulta koji to mogu tretirati kao titoističku Višeslavovu krstionicu - poručio je Hasanbegović.

On je pak već za ovaj petak sazvao prvu sjednicu skupštinskog Odbora za imenovanje naselja, trgova i ulica. U tom odboru uz Hasanbegovića sjede njegov stranački kolega Tomislav Jonjić, HDZ-ovac Ivan Čelić, Dragica Nikolić iz Bandićeve stranke i Rada Borić iz Nove ljevice.

Jedina točka dnevnog reda bit će provedba promjene imena Trga maršala Tita.

Termin sjednice dva puta je mijenjan. Prvo se trebao održati u petak, no onda je R. Borić poručila da je tada nema u Zagrebu. Nakon toga je Hasanbegović pokušao odgoditi sjednicu za sljedeći tjedan, što je zasmetalo ostalim članovima Odbora.

Tako će se u petak donijeti odluka Odbora da se krene u preimenovanje Trga maršala Tita, a prema proceduri, za mišljenje će se pitati i Vijeće gradske četvrti te Mjesni odbor.

Mišljenje mjesne samouprave nije obvezujuće pa je gotovo sigurno da će se točka o promjeni imena Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske naći na dnevnom redu sljedeće sjednice Gradske skupštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:13