DOSTA JE TERORA!

NE ČISTITE ZA SVOJIM PSOM? Ubuduće bi vas to moglo koštati i četiri tisuće kuna!

Prilikom čipiranja psa uzimat će se uzorak sline, a psi koji su već čipirani u sustav će biti uvedeni uzimanjem uzoraka prilikom redovnog godišnjeg cijepljenja protiv bjesnoće
 Neja Markičević / HANZA MEDIA

Grad Zagreb odlučio je stati na kraj neodgovornim vlasnicima pasa koji ne sakupljaju izmet svojih ljubimaca s javnih površina.

U pripremi je projekt za osnivanje baze podataka psećeg DNK, tako da će se moći lako ustanoviti koji je pas ostavio hrpicu izmeta pa će njegovom vlasniku na kućnu adresu stići uplatnica za troškove sakupljanja i analize onoga što nije pokupio, a cijena se može popeti i na gotovo 4 tisuće kuna.

Zagreb neće biti prvi grad koji je to učinio: uspostavi baze DNK četveronožaca već su pribjegli mnogi svjetski gradovi, koji su rigoroznim kažnjavanjem vlasnika uspjeli uvesti red na svojim zelenim površinama, od Napulja gdje je ukupna kazna 3700 kuna, Chicaga gdje je 2600 kuna, do Izraela s oko 2 tisuće kuna. Samo pribor za analizu i laboratorijska pretraga mogu stajati i do 600 kuna po testu. U Gradu kažu kako će provođenje procesa trajati i do dvije godine.

Juroslav Dragun, pomoćnik pročelnika za komunalno redarstvo, potvrdio nam je kako više nije riječ samo o ideji, već o procesu koji je u Zagrebu već pokrenut. Naime, kaže, već je odabran model koji će Zagreb primijeniti - riječ je o onome koji su Izraelci proveli u Tel Avivu, a naši su gradski stručnjaci procijenili kako je upravo taj model najbolji za naš grad.

Tijekom procesa provest će se javna rasprava, a u planu je i šest mjeseci svojevrsnog probnog roka, za vrijeme kojeg će se uvidjeti postoje li možda neke poteškoće.

- Prijedlog je da se prilikom čipiranja psa uzme uzorak sline, iz kojeg će se onda izvući DNK. Psi koji su već čipirani u sustav će biti uvedeni uzimanjem uzoraka prilikom redovnog godišnjeg cijepljenja protiv bjesnoće. Što se tiče napuštenih pasa, njih nema puno, a ako se neki i primijeti, zvat će se sklonište u Dumovcu - pojašnjava Dragun i kaže kako je ovo jedan od koraka koje Grad namjerava poduzeti kako bi riješio probleme neodgovornih vlasnika ljubimaca.

Dodaje kako bi se zaposlilo još nekoliko komunalnih redara koji bi uklanjali izmet, a oni bi za to dobili i potrebne uređaje kako ne bi morali smeđe hrpice kupiti rukama. Uzorci će odlaziti na analizu, a kad se utvrdi vlasnik psa, on na kućnu adresu automatski dobiva kaznu. One trenutno iznose od 600 do 1000 kuna, a kada se pribroje i ostali troškovi, u konačnici će biti još i veće.

- Puno je posla pred nama i ne znamo još točan datum kada ćemo početi. No, ozbiljni smo i želimo konačno riješiti problem zagađenosti izmetom. Model iz Tel Aviva je dobar jer kažnjava neodgovorne vlasnike, a one koji sakupljaju za psima povremeno znaju nagraditi popustima u trgovinama psećim potrepštinama ili slično - pojašnjava Dragun.

No, stručnjaci kažu kako neće biti lako uvesti ovaj sustav. Najprije zato što u gradu ima velik broj pasa koje njihovi vlasnici uopće ne cijepe protiv bjesnoće, koji nisu ni čipirani, a svejedno ih puštaju da se sami šeću ulicama. Izmet za njima, naravno, nikad ne pokupe.

Idemo riješiti problem po problem. Naravno da nije po pravilniku da psi bez nadzora šeću ulicama. Pobrinut ćemo se i za to, jer smo svjesni da problem postoji , ali znamo da ništa ne možemo preko noći- kaže Dragun. Gradsku ideju podupiru i u udruzi Prijatelji životinja. Predsjednik udruge Luka Oman kaže kako će uvođenje ove mjere biti dobro za životinje, koje više neće biti kažnjavane zbog nemarnih vlasnika.

- Često se zbog postupaka vlasnika kažnjavaju psi, a oni nisu krivi ni za što. Posvuda se nalaze table da je psima zabranjen pristup, a to se pravda činjenicom da vlasnici ne čiste izmet. Kad se on bude uklanjao, možda se psima dopusti da dolaze u više prostora. Zbog toga pozdravljam ovakvu mjeru i mislim da je podržavaju svi odgovorni vlasnici - kaže Oman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:01