ZET KROZ APLIKACIJE

PREKO MOBITELA DO NAJDETALJNIJIH INFORMACIJA O STANJU U JAVNOM PRIJEVOZU Pokazuju vozni red, gdje su kontrolori, kakav je promet i najbliže stanice

Jednu od četiri aplikacije napravio je učenik Leon Tuček (18), koji je dobio zlatnu medalju na INOVI
Leon Tuček, učenik 4. razreda koji je osmislio aplikaciju ZET info
 Neja Markičević / CROPIX

Jedna aplikacija koja će obavijestiti korisnika kada dolazi tramvaj na stanicu. Druga koja će omogućiti prijavu poteškoća u prometu, ali i ponuditi sve najnovije vijesti iz ZET-a. Još jedna koja će prikazati sve tramvajske linije i za kraj ona koja će obavijestiti švercera gdje se nalazi kontrola.

Dijeljenje

Ovo su samo neke od mobilnih aplikacija koje olakšavaju građanima kretanje po gradu. I niti jedna nije napravljena od strane ZET-a, pogotovo ne ona za kontrolu, nego su sve napravili mladi entuzijastični ljudi kojima je bilo dosta čekati tramvaj koji je iznenada promijenio rutu. Ipak, jedna aplikacija je privukla posebnu pozornost, a to je ZET info koju je napravio Leon Tuček, učenik četvrtog razreda 15. gimnazije.

- Nedostajala mi je jedna takva aplikacija koja će mi javiti bilo kakve promjene u prometu, a kako nije postojala ni jedna, onda sam odlučio napraviti svoju. Prvo sam ju koristio samo za sebe, a onda sam shvatio da je mogu podijeliti s drugima - kaže Leon.

Pristup sustavu

U početku su bile moguće samo prijave nepravilnosti u prometu, ali danas ona nudi puno više. Obavještava korisnika o promjenama u voznom redu, pronalazi najbližu rutu do stanice i odredišta, a i nudi informacije o dolasku tramvaja na stanicu. I to je sve krenuo raditi sa samo 16 godina.

Screenshot

Na prošloj INOVA-i, sajmu inovacija, njegova aplikacije osvojila je zlatnu medalju, kao i pozornost ZET-a. Otišli su na sastanak na kojemu su mu dopustili korištenje njihova imena, ali je jedan dio podataka ostao izvan njegova dosega. Zatražio je pristup njihovom sustavu, kako bi mogao znati gdje se nalazi koji tramvaj u svakom trenutku te da tako upotpuni mogućnost svoje aplikacije, ali su ga odbili.

- Prvo su mi rekli da njihov server to neće moći podnijeti, ali sam ja imao svoj server, tako da to nije predstavljalo problem. Na kraju su me ipak odbili, jer su se rekli da je riječ o osjetljivim informacijama koje bi mogle ugroziti sigurnost putnika - ispričao nam je Leon. To ga nije obeshrabrilo, nastavio je ulagati u svoju aplikaciju. Prijavio se na natječaj na Facebooku koji mu je omogućio dodatno oglašavanje na toj društvenoj mreži i ujedno je napravio profil za svoju aplikaciju koji broji više od 5700 korisnika.

Sve linije

- Ponekad mi se znaju javiti osobe koje misle da ja stvarno radim za ZET, pa mi se žale na neke probleme u prometu. U početku sam im odgovarao da moja aplikacija ne pripada ZET-u, ali sam kasnije već sam odgovarao na njihove probleme ako bih znao odgovor - rekao je Leon.

Sada se priprema za državnu maturu, a plan mu je na jesen upisati Fakultet elektronike i računarstva. Već je dobio nekoliko ponuda za posao, ali kaže kako za sada ima namjeru programirati samo za sebe.

Screenshot

- Programiram od osnovne škole i stalno unapređujem svoje znanje. Sada radim na vlastitoj igri Nanotenks, a kasnije ću vidjeti kamo će me programiranje odvesti - rekao je kroz osmijeh.

Leonova aplikacija nije jedina koja nosi predznak ZET-a. U Google trgovini može se skinuti i aplikacija ZETApp, koja isto tako nudi informacije o javnom prijevozu. Korisnik može saznati kada dolazi sljedeći tramvaj ili bus te pretraživati dnevni i noćni vozni red. Sličnu funkciju ima i aplikacija Zagreb Tram. Ona pronalazi lokaciju korisnika i vodi ga do najbliže tramvajske stanice, a ujedno nudi pregled i prikaz svih tramvajskih i autobusnih linija.

Postoje i aplikacije koje su namijenjene i putnicima koji ne žele plaćati kartu. Jedna od njih je ZET kontrola (fotka 4). Kao što i samo ime kaže, aplikacija javlja gdje se u kojem trenutku nalaze kontrolori. Korisnik upisuje rutu, stanicu na kojoj su ušli i opis kontrolora. Ipak, ona nije stalno dostupna u virtualnoj trgovini, nego se pojavljuje s vremena na vrijeme.

Za sve one koji su je uspjeli skinuti, aplikacija radi jednako dobro.

Kako doznati gdje je netko ostavio neiskorištenu kartu

Kada je još bilo moguće plaćati kartu putem SMS-a, tada je veliku popularnost privukla aplikacija ZET karta. Preko nje su korisnici mogli preuzeti ne čiju kartu koja još uvijek nije istekla, a prilikom preuzimanja bi se oglasio i karakteristični ton poruke kako kontrolor ne bi slučajno primijetio da se radi o “lažnoj” karti. Aplikacija je imala 50.000 korisnika, ali s gašenjem SMS plaćanja tako je i ZET karta ostala bez posla, no građani preko Facebooka mogu doznati gdje je netko ostavio neiskorištenu kartu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:38