INICIJATIVA

Protiv uniformi je većina škola, a u Vidovcu već znaju kako će izgledati

Prema ideji Grada, pomoć oko dizajna uniformi zatražit će od Škole za dizajn i studenata dizajna
 Vlado Kos / CROPIX

Kao i ravnatelji osnovnih škola, tako su i roditelji školaraca duboko podijeljeni oko uvođenja uniformi. Međutim, prema obrađenim anketama, većina roditelja je ipak protiv uniformiranja svoje djece, a kao razlog najčešće navode da odore neće riješiti problem socijalnih razlika među učenicima te baš žele da njihovo dijete ne izgleda isto kao i druga djeca.

Danas istječe rok do kojega ravnatelji škola moraju poslati rezultate anketiranja roditelja i učenika Uredu za obrazovanje, kulturu i sport, koji je prije dva tjedna u 108 škola poslao zahtjeve da se izjasne žele li školske odore ili ne.

Čekaju odluku

Prema nepotpunim podacima pristiglim do jučer u podne ovom gradskom uredu, polovica škola izjasnila se za uniforme, a isto toliko njih je protiv. Da su roditelji podijeljeni o ideji uniformi, pokazuju i pojedinačni podaci iz škola, prema kojima nije rijedak slučaj da roditelji jednog odjeljenja prvog razreda žele uniforme, a drugog odjeljenja prvašića ne žele. Nasumično smo nazvali 14 zagrebačkih škola, od kojih se osam izjasnilo protiv uniformi, a šest za njih. Svoju će odluku danas proslijediti Gradu.

U Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog koristili su moderne tehnologije pa su se roditelji mogli izjasniti putem društvenih mreža. U jednom razredu pola roditelja bilo za uniforme, dok je druga polovica bila protiv. Prevagnuo je samo jedan glas protiv uniformi. Ukupno je na razini škole, prema riječima ravnateljice Biljane Šalić, 161 učenik protiv uniformi, a samo 55 ih je za. Slično su odlučili roditelji, osim roditelja nižih razreda.

- Od 1. do 4. razreda 66 učenika je bilo protiv, a 44 za uniforme, dok je od 5. do 7. razreda 85 bilo protiv uniforme, a samo 11 za. U čak tri razreda su baš svi učenici bili protiv. Što se tiče roditelja djece od 1. do 4. razreda, većina ih je bila za uniforme, dok su roditelji onih od 5. do 7. razreda, bili velikom većinom protiv. U ponedjeljak smo imali sjednicu Vijeća roditelja na kojoj je jednoglasno odlučeno da se poštuje volja učenika te da se Gradskom uredu proslijedi informacija da naša škola nije za uvođenje školskih odora. Stav Vijeća učitelja je da škola treba donijeti jedinstvenu odluku, a ne parcijalnu, samo za pojedine razrede - objašnjava Šalić. Dodaje kako su roditelji komentirali da su uniforme poticajne samo za komuniciranje zajedništva i prepoznatljivosti škole, a ne toliko u smislu smanjivanja socijalnih razlika jer postoje drugi statusni simboli koji bi i dalje bili vidljivi među učenicima, poput mobitela i tenisica.

Socijalne razlike

Iako još čekaju sve odgovore, i u OŠ Ivana Gorana Kovačića kažu da većina roditelja nije oduševljena idejom o uniformiranju djece. Učenici i roditelji iz OŠ Matka Laginje u Donjem gradu također su odlučili da ne žele uniforme u svojoj školi.

- Mi smo odluku prepustili učenicima i roditeljima i postupit ćemo sukladno njihovoj odluci - rekao je ravnatelj Božidar Bilafer. Isti stav imaju u OŠ Davorina Trstenjaka na Trnju te u OŠ Jabukovac na Medveščaku. U obje su škole roditelji glasovali protiv, a isto su mišljenje dijelili i učenici. Negativno su se o uniformama izrazili i u OŠ Ante Kovačića čiji je ravnatelj Božidar Neržala rekao da će poštivati odluku roditelja te da djeca u njegovoj školi neće imati istu odjeću. Jednaka je odluka donesena i u OŠ Jure Kaštelana, no zanimljivo je da su se tamo protiv uniformi izjasnili - učenici i učitelji.

- Roditelji su bili za, ali djeca su smatrala da se na ovaj način neće ukinuti jasno vidljive socijalne razlike između njih. Drugim riječima, mogu oni nositi jednake majice, ali netko će i dalje imati bolji mobitel, torbu, pernicu... Njihovo je mišljenje podržalo i Učiteljsko vijeće, a roditelji su bili neodlučni, tako da je na kraju školska odluka jasna - kaže ravnatelj Krešimir Supano.

Jakne

Milivoj Magerl, ravnatelj OŠ Ivana Meštrovića, izjavio je da se i Vijeće roditelja i Vijeće učenika velikom većinom glasova odlučilo protiv uniformi dok Davor Znanović, ravnatelj OŠ Ljubljanica, pak, kaže da se pola roditelja i učenika odlučilo za, a pola protiv uniformi, stoga još ne zna što napraviti.

- Ne znam je li pametno da pola razreda nosi uniforme, a pola ne - rekao je Znanović. U OŠ Vidovec su za uniforme i već znaju kako će izgledati. Školarci će nositi majice dukserice i hlačice od pamuka, isključivo bez gumbića, a na nogama startasice iz Borova. Ravnateljica OŠ Gračani, Nataša Gjuran, osobno je vrlo zadovoljna što se većina roditelja odlučila za uniforme.

- Konkretno, 170 roditelja je za uniforme, a 115 ih je protiv. Htjeli bi imati jakne po uzoru na američke učenike, na kojima će biti logo škole i bit će tamnoplave. U drugom krugu će anketa biti mnogo detaljnija i svako dijete poimence ćemo pitati želi li nositi odoru ili ne. Nikakvih rigoroznih mjera neće biti ako neko dijete u razredu ne želi nositi uniformu - tvrdi Gjuran. Ravnateljica OŠ Jelkovec, Renata Flajhar, kaže kako je oko 60 posto roditelja za uvođenje uniforma - dodala je Flajhar.

Uniforme samo za priredbe i izlete

Jedna od ideja koju spominju u Gradu jest uvođenje pilot-projekta uniformi u tri zagrebačke škole. U Gradskom uredu skloni su prihvatiti i mogućnost da se uniforme u školama ne moraju nositi svakodnevno na nastavi, nego povremeno, kao zaštitni znak škole na svečanostima, priredbama i školskim izletima.

Pritom u Gradu redom naglašavaju da su odore besplatne i na svakome je da odluči želi li ih ili ne. Prema trenutačnoj situaciju na terenu, jedine škole koje imaju uniforme su privatne vjerske škole Lotrščak i Ružičnjak. (G.G.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:21