GRADONAČELNIK UZVRAĆA UDARAC

Sud Bandića vraća na čelo Holdinga

Trgovački sud odbio je u sudski registar upisati promjenu sastava Nadzornog odbora i proširenje Uprave
Zagreb, 100110.Predsjednicki kandidat Milan Bandic iscekuje sluzbene rezultate drugog kruga predsjednickih izbora u svom izbornom stozeru u Almeriji u Vukovarskoj ulici.Na slici: Iscekivanje Milana Bandica nakon objave sluzbenih rezultata DIP - a.Foto: Dragan Matic / Cropix
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Dugoročna ili samo privremena Bandićeva pobjeda u bici za Zagrebački holding dvojba je koja se nameće nakon što je Trgovački sud u Zagrebu odbio u sudski registar upisati promjenu sastava Nadzornog odbora i proširenje Uprave Zagrebačkog holdinga, čije je članove izabrala nova, proširena Skupština Holdinga.

U sudski registar, naime, ne upisuje se nova Skupština Holdinga, nego se upisuju samo Nadzorni odbor i Uprava koje je ona izabrala. Odbijenicom Trgovački sud, međutim, pokazuje da ne priznaje ni novu Skupštinu. U siječnju ove godine Skupština grada Zagreba odlučila je da Skupštinu Holdinga ne može činiti samo Milan Bandić, pa je ona proširena s još 10 članova.

Jedini član

Za SDP-ovu većinu u zagrebačkoj skupštini ohrabrenje je bila odluka Ustavnog suda prema kojoj predstavnička tijela lokalne samouprave imaju pravo imenovati članove skupštine trgovačkih društava u vlasništvu te lokalne jedinice. Međutim, odbijenica Trgovačkog suda znači da Milan Bandić i dalje ostaje jedini član Skupštine Holdinga, iz Uprave moraju otići dva nova člana koje je proširena Skupština izabrala, a u funkciju se vraća i stari Nadzorni odbor.

- Suština je da prijava za upis u sudski registar proširene Uprave i novog NO-a Zagrebačkog holdinga nije bila uredna tj. promjene nisu usklađene sa Statutom grada - potvrdila nam je glasnogovornica Trgovačkog suda u Zagrebu Draženka Deladio. Na odbijenicu Trgovačkog suda Zagrebački se holding ima pravo žaliti u roku od osam dana Visokom trgovačkom sudu, a Visoki trgovački sud je konačnu odluku o upisu u sudski registar dužan donijeti u roku od trideset dana jer se radi o hitnom predmetu.

Nema odgode

- Odluku Trgovačkog suda još nismo primili i tek kad vidimo sadržaj odluke i pouku o pravnom lijeku, znat ćemo što nam je dalje činiti - kaže glasnogovornik holdinga Dušan Viro.

Međutim, član zagrebačke skupštine i član novog NO-a Holdinga, koji je sud odbio upisati u registar, prof. dr. Josip Kregar uvjeren je da odluka suda neće dugoročno odgoditi registraciju promjena u Holdingu. - Predstavnici Holdinga napravili su pogreške u samoj prijavi podnesenoj Trgovačkom sudu. Stav Ustavnog suda je jasan i to će se u žalbenom postupku riješiti pozitivno - uvjeren je Kregar. Da će sud odbiti upisati u sudski registar Upravu i NO još je početkom godine upozoravao stručnjak za trgovačko pravo Jakša Barbić. On je ukazivao upravo na argument da je odluka o proširenju skupštine Holdinga u neskladu sa Statutom Zagreba.





Sud od Bandića dobio 200.000 kn

Trgovački sud u Zagrebu je u svibnju 2008. godine od Zagrebačkog holdinga, u kojem je jedini član Skupštine bio Milan Bandić, primio donaciju od 200.000 kuna za obnovu zgrade suda. Zakon o sudovima izričito zabranjuje trgovačkim sudovima da primaju donacije od trgovačkih društava jer će prije ili kasnije trgovački sud biti u prilici da odlučuje u sporu u kojem sudjeluje trgovačko društvo koje mu je dalo donaciju. Zbog primljene donacije ministar Šimovnić je u studenom 2008. smijenio predsjednicu Trgovačkog suda u Zagrebu Nevenku Marković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:25